На прага на летния сезон: Спасители ще има, подготовката започна

Тя обикновено стартира още в началото на година

20.04.2021 | 18:03 Редактор: Юлия Христова

След като няколко пъти бяха отлагани заради коронакризата в Бургас днес се проведоха първите изпити за морски спасители. От Българския червен кръст, които организират курсовете, успокояват, че недостиг на спасители през летния сезон не се очаква.

Подготовката на спасители обикновено започва още в началото на година, но заради пандемията първият изпит се проведе едва 10 дни преди старта на сезона. Явиха се 40 души, сред тях много девойки. Йоана вече има опит като спасител.

"Трябва да си много концентриран и очите постоянно на щрек, защото иначе за секунда може да се случи нещо, някой глътнал вода, други си играли там", посочи Йоана Димова.

"Всяка година подготвяме нови спасители, така че това е новото попълнение на армията на водните спасители", заяви директорът на БЧК Бургас Виолета Радева.

Освен да покажат добро време при извличане на пострадал от водата, пандемията изправи морските гардове и пред други предизвикателства. Как да  избегнат заразяване по време на спасяване на удавник. 

"Миналата година аз закупих специални клапи, които не допускат връщане на въздух и на слюнка от удавеното лице към спасителя  За плажовете по Южното Черноморие са необходими близо 800 спасители", обясни концесионерът на плаж "Крайморие" Николай Димитров.

Тези от тях, които преминат изпита, им предстои задължителен курс за спасители. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК