Фандъкова: "Овча купел" става част от метромрежата на 24 април

Изградихме цялата трета линия на метрото за по-малко от 5 години, похвали се кметът на София

16.04.2021 | 15:01 Редактор: Здравко Черкезов
Фандъкова:

На 24 април, следващата събота, пускаме за движение 4-те км на третата метролиния през "Овча купел". С тях присъединяваме един от големите райони на София към метромрежата, а гражданите, които ще пътуват с метрото, достигат 500 000 на ден. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Изградихме цялата третата линия на метрото от 2016 до 2021 г. – за по-малко от 5 години нови 12 км – от "Подуяне" през "Оборище" и центъра, през "Красно село" и "Овча купел" до Околовръстния път при "Горна Баня". И сме готови да продължим", посочи Фандъкова, цитирана от Пресцентъра на Столична община.

С разширението на метрото до Околовръстен път са изградени - интермодална връзка с жп транспорта в "Горна баня", както и три паркинга за общо 670 автомобили - буферен паркинг на Околовръстното шосе и бул. "Президент Линкълн" за около 240 места, по ул."Централна" при станция "Овча купел 2" за около 200 автомобили и по ул. "Монтевидео" до станция "Мизия" за 230 автомобили. Извършена е реконструкция на бул."Президент Линкълн", изградена е ул. "Централна".

Третата линия е оборудвана с прозрачни отваряеми преградни перони и автоматика от ново поколение. С нея се постига намаляване на трафика по трасето с 25%, на изхвърляните вредни емисии – над 11 хил. т годишно.

Снимка: Аделина Ангелова, Пресцентър на Столична община

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК