Явор Нотев: Представителите на "Има такъв народ" дължат отговори

Към момента никой не знае какъв е хоризонтът на този парламент, заяви той

15.04.2021 | 21:48 Редактор: Жаклина Иванова

Ще посегнат ли настоящите народни избраници на Конституцията? Ще бъдат ли успешни опитите за съставяне на кабинет?

"Не е изненадваща инициативата за промени в Конституцията. Това беше многократно заявено като теза, цел и позиции на партията "Демократична България" по време на протестите, когато тя се манифестира като субект. В този ден, когато очаквахме фундаментални задачи и проблеми да бъдат формулирани наистина, пред скоба беше изнесена целта да бъде сменен главният прокурор. Имена не чухме. Ставаше дума за длъжностите, но ние знаем кой заема тези длъжности", коментира в студиото на "Денят ON AIR" бившият зам.-председател на Народното събрание Явор Нотев.

Той е категоричен, че предложението за нов начин на избор на главен прокурор привлича вниманието, но трябва да се обсъдят аргументите против.

"Какво означава НС да избира главен прокурор? Изборите на НС са повлияни от неговия моментен състав - от присъствието на политическите партии, които са представени там. И оттам нататък, явно или скрито, политическият елемент в избора на тези високи длъжности няма как да бъде пропуснат. Много внимателно трябва да се обсъдят тези предложения", подчерта Явор Нотев.

Нотев допълни, че "фрагментираният" парламент все още не е заявил своето основание за един продължителен живот.

"Към момента никой не знае какъв е хоризонтът на този парламент, ако той е продължителен, ще станем свидетели на компромиси със собствена програма или виждания, за да може основни точки да бъдат проведени като разменна монета", заяви Нотев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Нотев допълни, че когато е бил поставен въпросът за мажоритарния вот по време на референдума, е нямало никакви съмнение кой го е формулирал.

"Дължат се отговори от представителите на ИТН. Така наречената рулетка ще достигне до тях и ще ги посочи като политическа сила, която трябва да предложи правителство", коментира още той.

"Ива Митева е дългогодишен служител в НС. Нейната компетентност и ниво предполагаше подготовка по съдебните актове, които влизаха за разглеждане в комисиите. Това ставаше в период, в който доминираше партия ГЕРБ. Възниква въпросът чий служител е била г-жа Митева. С какви убеждения е работила относно тази отговорна дейност - при подготовката на тези актове? Г-жа Митева не е и сънувала, че ще заеме този висок пост и основателно", допълни Нотев. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК