Новите депутати се заклеха: Трифонов присъства онлайн, Борисов не се появи

Малък, но шумен протест посрещна и изпрати новите избраници

15.04.2021 | 18:38 Редактор: Жаклина Иванова

Подготовката за посрещането на новите народни представители започна в ранни зори. Новите 240 се събраха, скрити зад маски. Слави Трифонов и още четирима депутати присъстваха онлайн заради карантина. Тържественото заседание откри най-възрастният народен представител. 

"Неуморимият Бог на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание, за което съм много щастлива. Дано съм добра орисница", заяви народният представител от "Има такъв народ" Мика Зайкова. 

След пожеланията, дойдоха и обещанията. А заради решението първото заседание да се проведе в предишната сграда на парламента, в пленарната зала липсваше електронна система за гласуване. Липсваше и премиерът Бойко Борисов. Той подаде оставката на кабинета с писмо.

"Не желая да коментирам, но това е един срам, едно пренебрежение към тази институция. Все пак сме парламентарна република", допълни Зайкова.  

В парламента обаче дойдоха отличниците по преференции. Стефан Апостолов от Симитли, събрал повече от 9000 гласа и студентката Славена Точева от Варна с 6805. 

А на влизане в парламента политиците по традиция заявиха своите намерения. 

"Готови сме, да, ще бъдем конструктивна и силна опозиция", заяви председателят на парламентарната група ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова

"Няма да подкрепим със сламен човек Бойко Борисов от Банкя да продължи да управлява и да се прави на Ахмед Доган", коментира  съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

"Надявам се да допринеса с нещичко, да заличим срама от челото", допълни Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!".

Малък, но шумен протест посрещна и изпрати новите избраници. Недоволните привлякоха вниманието на министъра на екологията в оставка Емил Димитров. Протестът посрещна с аплодисменти президента Румен Радев. Депутатите от "Има такъв народ" не успяха да скрият вълнението си. Те дойдоха с автобус и влязоха през парадния вход на Народното събрание. Случайно или не, този път обща снимка нямаше. Хората на Слави Трифонов се снимаха с протестиращите.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК