Христо Иванов: Избирателите поискаха промяна, възложиха я на ИТН

ДБ по никакъв начин не би подкрепила управление на ГЕРБ и техен кабинет, заяви той

15.04.2021 | 11:34 Редактор: Юлия Христова
Христо Иванов: Избирателите поискаха промяна, възложиха я на ИТН

Този парламент трябва да даде плод, защото това е най-важното и България може повече. Това посочи съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов от трибуната за началото на 45-ото Народно събрание.

"Изборите дадоха знак, че хората искат промяна и ДБ се яви с искане да получи мандат за управление. Избирателите, които поискаха промяна, избраха да възложат промяната на ИТН, които са втори. От тази гледна точка е легитимно, ако бъде поискана подкрепа, да влезем в разговор за това какво управление би излъчило с мандата на ИТН. Това е ходът, който дава възможност да се излъчи управление", категоричен бе Иванов.

"ДБ по никакъв начин не биха подкрепили управление на ГЕРБ и техен кабинет. ДБ са готови са обсъждат и други действия, които да осигурят достатъчно време за работа, като не ги е страх от предсрочни избори", допълни той.

По думите на Иванов изборите са приключили при откриване на едно НС, над което тегне въпросът дали ще го бъде.

"Много се говори за обединение, единение и заедност, но парламентаризмът се състои от два реда тухли. Тази сграда е материализация да има прозрачен парламентаризъм, отворен парламент и традиция, която ни свързва с най-добрите примери за граждански кураж и отстояване на ценности", подчерта Иванов.

"Говори се много за съгласие, диалог, но не забравяме ли, че трябва да има законност, защото именно потъпкването на закона превърна всичко в токсично за някого. Даваме ли си сметка за това днес и основното нещо, което искат хората е законност, правила, здрави институции, за да може държавата да бъде модерна, европейска и свободна", категоричен бе Иванов и допълни: "Задачите са изключително трудни и във всички изказвания тегне въпросът дали НС ще го бъде изобщо. НС ще може да извърши една от задачите – да отстрани от управлението на Бойко Борисов, ГЕРБ и техните вечни партньори по консумация на властта – ДПС".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК