Валежи и топене на снеговете довели до наводнението във Велинград

В града обявиха бедствено положение след контролирано изпускане на язовир "Малка Мътница"

15.04.2021 | 13:53 Редактор: Никола Симеонов

Продължителните валежи в последните дни, топенето на снегове и наложителното контролирано изпускане на язовир "Малка Мътница" стана причина за обявяването на частично бедствено положение във Велинград.

Водите на едноименната река залели ливади и земеделски площи. Затова кризисният щаб обявява и бедствено положение.  

"Пуснахме писмо до областния управител, за да може през "Напоителни системи" да се почисти речното корито. Имаше потенциална опасност в най-ниската част да се залее подстанцията", заяви кметът на община Велинград Костадин Коев. 

В писмо до медиите от държавното дружество “Напоителни системи” съобщиха, че причината за създалата се ситуация е лошото състояние на речното корито на река Малка Мътница.

Оттам уточняват, че залетите земеделски земи са изцяло извън територията на община Велинград, а почистването на речното корито е задължение на Областна управа Пазарджик. От община Велинград допълват, че за проблема са сезирали областната администрация в началото на март.  

"През този месец областната комисия отиде и констатира и се проведе неприсъствено заседание. Днес ще възложим на “Напоителни системи” почистване на речното корито", заяви областният управител Йордан Кожухаров.

От областната управа уточниха, че няма скъсани диги, затова ще бъдат предприети само действия по почистване на речното корито. Бедственото положение остава в сила до 21 април. Дотогава е ограничено движението на хора и МПС от двете страни на поречието на река Малка Мътница на територията на община Велинград.

Вижте повече в репортажа на Ангел Узунов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК