Министър Ангелов: AstraZeneca няма да бъде изтегляна изцяло

България получи нови 19 хил. дози от ваксината

13.04.2021 | 18:56 Редактор: Никола Симеонов

Хората, които са ваксинирани с първа доза от препарата на AstraZeneca и не желаят втора от него, могат да получат РНК ваксина. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Днес страната ни получи над 19 хил. дози от оксфордската ваксина

Министър Ангелов уточни, че се обсъждат два варианта за алтернативна ваксина като втора доза на имунизираните вече с първа игла на препарата на Oxford, AstraZeneca.

"Решението, което обсъждаме, е в следните две посоки – всички хора, които желаят да си поставят ваксинацията на AstraZeneca като втора доза да си я поставят, тъй като експертно всички сме сигурни в нейната безопасност и ефективност, а тези които не желаят да си поставят такава ваксина, за тях ще бъде взето решение с какво тя може да бъде заменена от наличните в страната. Вариантите засега са или ваксината на Pfizer или на Moderna", заяви министър Ангелов.

И поясни: 

"Големи европейски държави взеха такова решение и нашите експерти в момента продължават да мислят по въпроса и до края на седмицата очаквам експертно становище как да процедираме" 

Проф. Ангелов подчерта, че няма да бъде изтеглена ваксината на AstraZeneca изцяло. 

"Отлив има от желаещи да се ваксинират с ваксината на AstraZeneca. Имаме достатъчно ваксини, а желаещите са все по-малко", добави той.

Министърът коментира и че през месец май ще заработи електронният регистър пълноценно.

"Без да има връщане на хора, без да имаме неизпълнени желания за предпочитана ваксина, тогава, когато това е възможно, и по лекарско предписание", посочи проф. Ангелов.

А относно тревожните данни за препарата на Jansen, министърът на здравеопазването заяви, че тепърва ще се обсъждат решения.

"До момента не знам какво ще правим, ще седнем и ще мислим, не може да не измислим решение, затова сме доктори, затова сме учили, затова сме свикнали да взимаме трудни решения в трудни времена", каза той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК