ЦИК: Изборите бяха трудни, но ги проведохме успешно

Комисията отчете мобилизацията на българските общности зад граница

11.04.2021 | 20:00 Редактор: Никола Симеонов

Oкончателно ЦИК посочи кои 240 депутати ще заемат място в парламента, като обяви окончателния състав на 45-ото Народно събрание, давайки заключителната си пресконференция след проведения вот преди седмица.

Общо 14 кандидати се отказаха от място в парламента - 9 от ДПС, трима от ГЕРБ-СДС, включително лидерът на партията ГЕРБ Бойко Борисов, и двама от "Има такъв народ". Техните места се заемат от следващите в листите.

Други 24-ма избрани в два района посочиха откъде ще реализират мандата си. Такъв избор направиха и партийните лидери Слави Трифонов, Мустафа Карадайъ, Христо Иванов, Корнелия Нинова, Николай Хаджигенов и Мая Манолова.

В "Държавен вестник" се публикува днешното решение на ЦИК за избраните 240 народни представители в следващия парламент. Комисията изпълни в срок обработката на данните, а председателят Александър Андреев не скри, че изборите са били трудни, но успешно проведени.

"Появилите се в обществото и обществени нагласи, че поради различни причини, а именно, каквито са тежката обстановка в страната във връзка с пандемията, сложните изборни книги, които биха могли да забавят изпълнението на задълженията от страна на ЦИК  ние изпълнихме нашите правомощия и нашите задължения, съгласно Изборният кодекс. В този труден момент, в тези трудни избори с оглед обстановката в страната", каза Андреев и благодари на всички, участвали в провеждането на изборите.

"Мобилизация на българските общности зад граница, отчитат от ЦИК, при повече секции от предходни избори в някои от тях успелите да гласуват миналата неделя са над 1800, което е смятано за трудно постижимо, Относно машините, с които се гласуваше в големите секции в страната предстои анализ на ЦИК, но броят на гласувалите с устройствата не се увеличава спрямо 2019 г.", казаха говорителите.

"ЦИК ще анализира целият изборен процес, в т.ч. трудностите и ще внесе в НС доклад с предложения за промени в Изборното законодателство", каза председателят Андреев.

Предстои решението да се обнародва в Държавен вестник.

А що се отнася до последното разместване в имената на депутатите, включително и днес, ЦИК удовлетвори три желания на вече посочени за народни представители да не положат клетва в пленарната зала.

Това са Димитър Рунков от ГЕРБ-СДС, който се отказва да е депутат от Ямбол. Това направиха и двама от "Има такъв народ" - партията на Слави Трифонов, които отказаха да встъпят в правомощията си: Юлия Чортленева от Плевенския район и Николай Радулов от 24-ти МИР в София.

Преди това откази да са депутати направиха деветима от ДПС и други двама от ГЕРБ-СДС, включително и Бойко Борисов, за което има подадена жалба във Върховния административен съд.

Последва и жалба от сдружение "Боец" срещу решението на ЦИК да ги заличи.

Така общо 14 избрани отстъпиха място на следващи в листите.

Окончателното разпределение на мандатите в 45-тото НС от шестте политически формации:

ГЕРБ - СДС ще бъдат представени от 75 депутати, партията на Слави Трифонов "Има такъв народ"  - от 51, "БСП за България" - от 43, ДПС - 30 депутати, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри вън!" - от 14 народни представители.

А президентът Румен Радев трябва да свика първото заседание на новото Народно събрание, вероятно до дни.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
az
преди 2 години
Умря *** дето ги хвалеше. Оценката за изборите я дадоха вече от ОССЕ, така че най-добре всеки да си гледа работата. Сигнализирай за неуместен коментар