ЦИК ще обяви окончателния състав на 45-ото Народно събрание

Най много са спечелилите в 2 района от партията "Има такъв народ"

11.04.2021 | 10:05 Редактор: Искра Ангелова
ЦИК ще обяви окончателния състав на 45-ото Народно събрание

Централната избирателна комисия ще обяви днес окончателния състав на 45-ото Народно събрание. Комисията ще даде заключителната си пресконференция след проведения вот преди седмица, съобщава БНР.

Ще бъде обявен окончателният състав на парламента, след като 22-ма кандидати, избрани в 2 многомандатни района, са заявили откъде ще реализират мандата си. 

Срокът, в който избраните в два района трябваше да заявят пред ЦИК коя листа желаят да представляват, изтече в събота (10 април).

Ако не са го направили, Комисията обявява депутата за избран в първия район, в който той се е регистрирал за участие в изборите.

Най много са спечелилите в 2 района от партията "Има такъв народ" - 10 кандидати, четирима са от ГЕРБ - СДС, по трима от коалицията "Демократична България" и от ДПС,  по един от БСП за България и от "Изправи се! Мутри вън!".

Такъв избор са направили и част от лидерите на  формациите - Слави Трифонов, Мустафа Карадайъ, Христо Иванов, Корнелия Нинова, Николай Хаджигенов.

9 кандидати от листите на ДПС и двама от ГЕРБ-СДС, включително Бойко Борисов, вече декларираха пред ЦИК, че не желаят да са депутати.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК