Калфин: Парите, които се раздаваха от джипката, тепърва ще излизат фактурите за тях

Ако се отиде на нови избори, отговорността ще носят тези, които не са направили правителство, заяви още той

09.04.2021 | 21:36 Редактор: Десислава Атанасова

След резултатите от парламентарните избори, накъде върви България, ще има ли предсрочни избори или ще бъде съставен стабилен кабинет? С отговорите в студиото на Денят  ON AIR e бившият вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин.

Според него, всяка държава има нужда от стабилност и дългосрочен план в политиката.

"Аз като избирател, ще бъда много недоволен, ако ми изпратят отново тези политици обратно, пред целия хаос на избирателните секции, щото не им харесвал резултата. Това, което казва колективния избирател е много ясно Въпреки че аз мисля, че ако има нови избори - според мен националистите ще намерят начин да се съчетаят. Не знам този ентусиазъм за извън парламентарните сили дали ще бъде пак толкова силен. Повторен вот е в интерес на досега управлявалите, но и ще покаже една слабост на политическата система - това ви е казал избирателят, това е", категоричен е Калфин.

И допълни, че хората очакват след изборите, този, който иска да поеме властта, да излезе да говори и да успокоя обществеността.

"Това, което със сигурност ще се случи, е че тези пари, които се раздаваха от джипката, тепърва ще излизат фактурите за тях. Тоест новото правителство, което и да е, ще има огромни плащания по поети вече ангажименти, а бюджетната ситуация съвсем не е розова", заяви още бившият вицепремиер.

Относно парите от Европа, и това дали ще бъдат загубени, Калфин обясни, че планът вече че подаден, според ЕК.

"Абсурдно е да говорим, че към края на май, някой тепърва ще го пренаписва, да го преразглежда. очевидно е, че той такъв, какъвто е, е направен от ГЕРБ. Следващото правителство може да прави някакви малки корекции или да предоговаря и затова ни трябва стабилно правителство, не за 3 или 5 месеца", допълни още той. 

И подчерта, че ако се отиде на нови избори, отговорността ще носят тези, които не са направили правителство. 

"Който и сценарии да се случи, на ГЕРБ очевидно им е ясно, а и те самите казаха, че не могат да намерят подкрепа да съставят правителство, и аз лично се надявам те веднага да върнат мандата. И в крайна сметка, избирателят реши, нареди този парламент и има много ясни послания - 1во не искам ГЕРБ повече да ни управлява, 2ро - въобще не приемаме БСП са алтернатива, и трето - има някакви извънпарламентарни групи, на които се разчита те да правят правителство", обясни Калфин.

А резултатът на БСП, според него, е очакван.

"Хората не ги припознават като алтернатива заради всички скандали и разправии. Според мен няма никаква идеология, в момента, в БСП".

Набеляза и най-важните, незабавните задачи на новото правителство. 

"Как ще се реши проблемът със цялата здравна система, ваксиниране, грижа, също така помощта на бизнеса, как бюджета ще приключи годината, това са краткосрочните неща. Да се посочат компетентни министри, дори да не са познати лица", подчерта Калфин.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК