При обработени близо 93% от протоколите: Силно фрагментиран парламент с 6 партии

Под бариерата остава ВМРО с 3.65%

05.04.2021 | 21:49 Редактор: Десислава Атанасова
При обработени близо 93% от протоколите: Силно фрагментиран парламент с 6 партии

Силно фрагментиран парламент с 6 партии. Това е резултатът от изборите, при обработени близо 93% от протоколите в Централната избирателна комисия.
Първи са ГЕРБ с 26%, втори - "Има такъв народ" със 17.9% , на третото място застава БСП с близо 15 на сто. ДПС измества "Демократична България" от четвъртата позиция с 9.94%, а десният блок е на пето място с 9.7%. "Изправи се. Мутри вън!" запазва шестото място с 4.8 на сто. Под бариерата остава ВМРО с 3.65%. 

Резултатите от вота в чужбина са окончателни, при обработени 100% от протоколите. Най-много гласове 30,75% събира "Има такъв народ". Втори са "Демократична България" със 17,56 на сто. Българите зад граница поставят на трето място ДПС с 13.17%. ГЕРБ е четвърта сила с 8,66 на сто. На пето място е партия "Възраждане", а след нея идва БСП. Българско национално обединение, с чиято листа се яви бизнесменът Васил Божков, има над 5 на сто. 

Какви са резултатите от вота по области? ГЕРБ са първи в 23 многомандатни избирателни района, ДПС – в три, "Демократична България" – в два, "Има такъв народ" – в един и БСП – също в един, показват неокончателните резултати от парламентарните избори по данни на ЦИК.

ДПС държи първото място в областите Кърджали, Разград и Търговище. "Демократична България" са с най-много гласове в 23 и 24 многомандатен район София. "Има такъв народ" води в област Русе. БСП е първа политическа сила в област Ямбол.

Окончателните резултати от вота ще станат ясни на 8 април.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК