Объркани преференции са спрели машините за гласуване в Търново

Листа с кандидати е объркана при залагането в софтуера

04.04.2021 | 19:19 Редактор: Никола Симеонов

Централната избирателна комисия спря гласуването с машини във Велико Търново. Причината – за една от регистрираните формации в електронната бюлетина преференциите не са коректни. А листата с кандидати е объркана при залагането в софтуера.

Два часа след старта на изборния ден във Велико Търново възникна проблем в 4-ти многомандатен избирателен район след жалба на една от политическите партии. Оказа се, че листата ѝ е объркана в софтуера при залагането му в машинното гласуване.

"В сайта на Районната избирателна комисия във Велико Търново беше объркано по същия начин първите, три места бяха сложени най-отзад. РИК след наш сигнал го оправиха, но явно само на сайта и е попаднало отново", заяви водачът на листата на "Демократична България" във Велико Търново - Калоян Янков.

"Проверихме разпечатката нулевия протокол - още там е имало грешка, но никой не е видял - просто никой не е обърнал внимание", заяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Въпреки че от Централната избирателна комисия спряха машинното гласуване във Велико Търново, изникна въпросът какво се случва с вече подадените гласове чрез машина. Най-вероятно водещ при броенето ще бъде номерът на листата, за която е вотът.

"Гласувалите машинно да бъде водещо начало номера на листата", заяви говорителят на ЦИК Таня Цанева.

Възможно е да възникнат спорове само около гласовете с преференции. Същият проблем при хартиените бюлетини липсва, както и объркване с гласовете за политически сили – категорични са от ЦИК. Въпреки че зрители сигнализираха и за още технически проблеми в определени секции в района.

В 313 секции е спряно машинното гласуване. То продължи около три часа преди РИК да разгледа жалбата за обърканата листа на една от политически формации.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК