Достигнахме пика на третата вълна, ситуацията ще се нормализира до седмици

Ваксините са ни единствената надежда, заяви министър Ангелов

01.04.2021 | 13:35 Редактор: Никола Симеонов

Достигнахме пика на третата вълна на Ковид-19 у нас. Това отчетоха от Националния оперативен щаб. Според здравните власти ситуацията ще се нормализира в рамките на няколко седмици. 

"Единствената надежда, която имаме е ваксините - числата за последната седмица са средно около 15 000 ваксинирани", заяви здравният министър Костадин Ангелов.

Заболеваемостта като проценти се движи еднакво като тази през вторaта вълна. Този път обаче повече хора се нуждаят от болнично лечение. 74% от леглата за неусложнени пациенти и 71% от тези за интензивно болни пациенти са запълнени. 

"Хоспитализираните са много повече, отколкото втората вълна през ноември, това се дължи на английския щам", каза гл. държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  

Най-сериозен е натискът върху болниците в София, Бургас, Шумен и Варна. 

"Очакваме да стигнем до около 11 000 хоспитализирани, 850 в интензивни. Не се наблюдава този натиск, който беше през ноември. Заредени сме с всичко необходимо. Няма недостиг на кислород", заяви директорът на "Пирогов" д-р Асен Балтов.

През април се очаква да получим 700 000 дози ваксини. половината от тях - РНК.

"До края на юни очакваме 1,4 млн. на Pfizer, 0,5 млн. от Moderna, 1 млн. от Johnson&Johnson", каза изп. директор на Българската агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Първите доставките от ваксината Johnson&Johnson ще дойдат на 16 април.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК