Здравната система - пред колапс, а медиците - смъртно уморени

В столицата телефоните не спират да звънят за Ковид пациенти

31.03.2021 | 18:55 Редактор: Искра Ангелова

Здравната система е пред колапс, а медиците в цялата страна - смъртно уморени, признават от Спешна помощ. 

В столицата телефоните не спират да звънят за Ковид пациенти. 30-те екипа едва смогват, а сигналите надвишават 600 на дежурство.

"Получаваме сигналите на 30-40 секунди, работим на пълни обороти, проявяваме много усърдие, внимание и се стараем да изпълняваме адресите. Остават, обикновено около 100-110 адреси, навярно ще останат за нощна смяна", каза диспечерът от Спешна помощ в София Росица Велкова.

Подобна е и ситуацията в Спешна помощ - Варна. Срещаме се с доктор Людмил Станев - в малък прозорец между продължаващите с часове дежурства. Разказва ни, че кризата излиза от контрол. 

"Положението е силно драматично, легла няма вече. И системата вече е на ръба, още малко болни и ще падне в пропастта – това е положението", коментира д-р Людмил Станев от Спешна помощ - Варна.

В морската столица всяко второ обаждане до спешна помощ е за Ковид пациент.

"Адресите ни са скочили с може би с 30-40%. На 29 март 50% са били заболели от Ковид-19", сподели зам.-директорът на Спешна помощ във Варна д-р Иван Здравков.

В открито писмо спешните медици от цялата страна призоваха да не се разхлабват мерките от 1 април. Те определят последната заповед на здравния министър като "гавра с труда на всички медици на първа линия и заплаха за спасяване живота на пациентите". Разбират и икономическите последици. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Миро
преди 3 години
Цял живот си бъркате в носа за државна заплата, сега тук от два месеца се налага да работите и вече сте пред колапс. В часния сектор сме винаги пред колапс, така се работи, така се изхранва семейство със труд и зор, не може цял живот крак връз крак и да се лапат държавни пари, трябва и работа!!! Сигнализирай за неуместен коментар