Д-р Заячка, АБВ: Недопустимо е премиерът да не е стъпвал 2 години в парламента

"Не може по този начин да се погазват правилата", каза тя

30.03.2021 | 21:24 Редактор: Искра Ангелова

Какви са предложенията на АБВ за укрепване на държавността в България?

"Имаме много млади хора, които са водачи на листи. Това представлява 20% от листите и около 35% в национален мащаб, което е силна заявка за промяна. Хора, които са избрали България. Или такива, които са останали да живеят и работят тук. Нашето предложение за укрепване на държавността е, че трябва да има отчетност на Министерския съвет пред Народното събрание", каза водачът на листата на АБВ в 24-ти МИР София град д-р Пламена Заячка в студиото на "Денят ON AIR".

Тя припомни, че от 2 години премиерът Борисов не е стъпвал в парламента.

"Ние сме парламентарна република и това е недопустимо. Не може по този начин да се погазват правилата. Това показа недоверие и в институциите, и в правителството. Трябва да се направи и една стара идея на АБВ - президентска република, но тя е полупрезидентска, по френския модел, в която имало правилно разпределяне на властите", допълни д-р Заячка пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ трябва да има широко гражданско участие.

"Трябва да има отчетност и трябва да има контрол. Ние видяхме, че протестите показаха, че има широко гражданско общество. Сега е моментът то да се покаже и да има контрол над политиците", коментира кандидат депутатът.

Тя сподели, че срещата с хората ги мотивира.

"Разчитаме на разумните хора и тези, които искат работеща държава. Вече 1 година виждаме какво се получа със здравната криза. Тя прерасна в икономическа, социална, културна, духовна. Ние убиваме културата. Домашното насилие е нараснало в пъти. Това трябва да се прекрати", категорична е д-р Пламена Заячка.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК