fallback

Вижте реакцията на родителите за отварянето на детски градини

Повечето учители са на мнение, че присъственото обучение вече трябва да бъде подновено

30.03.2021 | 18:55 Автор: Никола Симеонов

Без промяна остава пролетната ваканция за учениците. Според новата заповед, яслите и детските градини отварят от понеделник. А от 12 април и учениците се връщат в класните стаи, но по график. Предстои обаче, той да бъде изготвен

Родителите на най-малките деца очакват с нетърпение отварянето на ясли и детски градини. 

"Ходейки на градина то е до 5-6 часа само с определен брой деца, а когато почива и времето е хубаво се среща и с други деца, с които няма как да няма контакт. Точно така е, в крайна сметка градините не работят, но площадките са пълни. Тоест ефекта е нулев", споделя Михаела.

Повечето от родителите са излезли в неплатен отпуск, за да могат да гледат децата си. 

"Според мен трябва да се отворят градините и всичко да си е по старо му. Защото цял живот не можем да живеем по този начин. В момента не съм на работа, неплатена отпуска съм… няма кой да ги гледа", смята от своя страна Радостина.

"Принципно винаги има кой да гледа децата, но е добре да работят детските градини. Защото ето, ние не сме на работа, за да ги гледаме. И социалната среда е друга в детската градина", разказва Анна. 

Учениците ще се върнат в училище след 12 април, но отново на ротационен принцип. 

По-объркващо и по-неспецифично за тях е дистанционното обучение. Знаете, че има и предмети, които е много трудно пълноценно да се преподават дистанционно. Физическото, най-вече музика, изобразително изкуство, часовете, в които трябва да се покажат някакви умения", заяви директорът на Природо-математическа гимназия "Васил Друмев“ Ангел Гушев. 

Повечето учители също са на мнение, че присъственото обучение вече трябва да бъде подновено. 

"При мен онлайн обучението не е ефективно. По-хубаво е да е присъствено, да го има контакта с децата. Те си рисуват вкъщи, каквото им кажа го правят, моделират, презентации правят също", смята учителят по Изобразително изкуство Пламен Койчев.

Според училищните психолози е важно преподавателите да подходят по-внимателно към децата в първите им дни в училище.

"Все пак, когато са 2 седмици, като мине един период, в който се нагаждат, после няколко дни са продуктивни. На 5 дни съвсем безсмислено ми изглежда", каза Нела Цветкова. 

От Съюза на работодателите в системата на народната просвета предлагат летните месеци да се използват за наваксване на пропуснат материал.

Вижте повече репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback