Отварят 2 детски градини за децата на медици на първа линия в София

Това съобщи заместник-кметът по култура Тодор Чобанов

21.03.2021 | 10:30 Редактор: Ралица Братанова
Отварят 2 детски градини за децата на медици на първа линия в София

Две детски градини в София ще бъдат отворени за децата на медиците на първа линия.

"Концепцията е ясна, трябва да помогнем на родителите, които са пряко ангажирани в това да спасяват човешки животи, да се грижат за нашето здраве. Последният път, когато имахме подобно решение беше свързано с предишното по-голямо затваряне. Тогава стоеше въпросът за  децата на хората, които работят на първа линия - медиците. Тези, на които разчитаме най-много за справяне със ситуацията, в която се намираме, както и предишния път направихме съответния анализ. Определени са две детски заведения - 117 "Надежда" и 124 "Бърборино", които ще работят", каза заместник-кметът по култура Тодор Чобанов пред БНР.

Културният календар на София на Столичната община за 2021 година бе приет от Столичния общински съвет.

"Културният календар на София е традиционният инструмент, с който ние боравим през всички тези години. Философията в него е по-различна от тази в програма култура, докато в програма "Култура" традиционно насочваме към нови събития, към различни експериментални форми, неща, които тепърва ще се утвърждават. В културният календар философията е да подкрепим това, което се е наложило на сцената, в София, в нашето културното пространство".

За подкрепа на творците, които останаха без работа беше създадена програма "Солидарност за културата", припомни той.

"В национален фонд "Култура" са доста повече средствата от предишни години и вече вървят някои от инструментите, насочени към творците. Нашата философия е, че държава и община трябва да действат заедно в тези тежки за културата времена. Ние ще продължим да финансираме нашите събития, въпреки трудностите в бюджетната сфера, ще продължим да подкрепяме проекти. Ще направим всичко по силите ни творците да получат повече подкрепа". 

Във връзка с новата електронна система за кандидатстване на децата в първи клас, която беше приета от общинските съветници в София, Чобанов коментира:

"Това, което много ме радва е, че с изключение на едно обстоятелство, което е особено, става дума за осиновените деца, всички останали 11 обстоятелства ще ги проверяваме изцяло служебно, автоматизирано".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
3 rate up comment rate down comment 0
Марио
преди 3 години
А за простолюдието с по 650 лева заплата граничеща със просешка тояга какво??? Ще измрем скоро и няма да има кой да "лекувате" Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
А другите хора, които трябва да работят за да си изхранат детето и няма на коя детска градина да умират. Да лекуват хорато но взимат заплата, а другите майки да не работя, да не взимат заплата и да си гледат децата на фатосинтеза!!!! Сигнализирай за неуместен коментар