Как ще се справят родителите със затварянето на детските градини?

Тези в неплатен отпуск могат да кандидатстват за социално подпомагане

18.03.2021 | 18:44 Редактор: Никола Симеонов

Заради затварянето на училищата и детските градини, от понеделник много родители ще трябва да разчитат на помощ на близки и роднини. Част от тях обаче, ще бъдат принудени и временно да си останат вкъщи.

Димитър още отсега обмисля варианти, така че да има кой да се грижи за детето му.

"Ами сега ще трябва някой или болничен, или отпуска, или нещо такова. За пореден път ние предната седмица бяхме 10 дни карантина и сега още 2 седмици. Затрудняваме се със сигурност", споделя той. 

Синът на Каролина е във втори клас. Тя се грижи и за бебе на 1 годинка и казва, че ѝ е изключително трудно да му помага и в онлайн обучението.

"Мисля, че е доста излишно, понеже вече се случва за трети път., Децата пропуснаха доста от обучението си в първи клас, сега и във втори продължава по същия начин. Пропуснаха доста от разбирането на материала", заяви Каролина.

Преподавателите на на по-малките ученици казват, че не са изненадани от подобно решение. Според тях вече всички са по-подготвени за дистанционно обучение.

"Разбира се, че е по-трудно, то няма как и да не е, тъй като при по-малките, то не е ли да му хванеш ръчичката да му покажеш кое как да напише, нещата са много по-трудни. Но смея да твърдя, че тези ученици, които са се справяли добре в класната стая, се справят брилянтно и в онлайн обучението", смята учителят Анита Петрова.

Родителите, чиито деца ще да учат онлайн, и се налага да си вземат отпуск, ще получат помощ от държавата.

"Всички родители, които ще ползват неплатен отпуск, за да гледат децата си, могат да кандидатстват в агенцията за социално подпомагане. Ще могат да получат пропорционално за тези 10 дни средствата, в размер на 650 лв. месечно за 1 дете и 975 лв. за 2 и повече деца", заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Има възможност и безработни роднини да бъдат наети като детегледачи

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Da trqbva dase otpuska nqkakva pomo6t za decata ni az sa6to sam s dete na 4 godinki koeto gubi mn matiriql as nemoga damu davam to a koeto mu davat v deckata gradinka no Kato otivam da pitam v socialno podpomagvane kazvat 4e nqma takoma n6 Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Трудно ще е на тези с мабки деца Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ама не е толкова страшно. Да трудно е, но не е невъзможно и също така все пак го правим в името на здравето! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 2
Др. Алексиева
преди 3 години
Аз СЪЩО съм родител! На три деца. И съм ЛЕКАР. И не си спомням КОЙТО И ДА Е да ме е питал как се справям!!! От март 2020- та! Вземете се в ръце и стига сте се оплаквали! Или елате при мен в болницата. Да видите колко е " лесно"! Сигнализирай за неуместен коментар