Джамбазки към Скопие: Колкото по-истерично мразите София, толкова по-български остава

Българското външно министерство се разграничи от посланията на евродепутата

30.03.2021 | 19:05 Редактор: Искра Ангелова

Напрежението по оста София - Скопие остава. От македонското външно министерство изпратиха протестна нота до България, след предизборен клип на евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки. 

Българското външно министерство се разграничи от посланията в клипа и го определи като неуместен. Това обаче е поредният скандал за последните седмици.

Предизборното видео на раздора е публикувано във Facebook страницата на евродепутата. В него той нарича Македония "българска" и определя историята на западната ни съседка като "фалшива".

"Колкото по-истерично мразите София, толкова по-български остава", заявява Джамбазки.

За финал той се обръща и към министър-председателя на Северна Македония Зоран Заев. 

"Почитувани! Колкото и да се въртиш, Македония е българска. И колкото и да се въртиш - Албания все ще ти е от запад", допълва евродепутатът.

Реакцията на Скопие не закъсня, като съобщи, че ще сигнализира европейските институции и подчерта, че "Реториката, изразяваща териториални претенции към съседите, не е подходяща за съюзници от НАТО и държава членка на Европейския съюз." 

Българското външно министерство определи предизборния видеоклип като неуместен и се разграничи от посланията в него. Напомни обаче, че вече трети ден македонското правителство не осъжда "клеветническите публикации на словенската неправителствена организация "Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания".

"Не знам това двуличие как да го нарека, освен подлост, освен наглост. Като се бориш срещу една държава, бори се открито. Кажете си го направо, но не да демонстрирате братски отношения, да се прегръщате и целувате с българите. И в този момент да им забивате нож", коментира проф. Кирил Топалов.

София потърси обяснение дали правителството в Скопие е свързано със словенската организация, ръководена от съветници на македонския премиер Зоран Заев. Причината - серия уронващи престижа на България и Германия публикации, определящи двете държави като мафиотски и милеещи за нацизма. 

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
1 rate up comment rate down comment 2
Същият
преди 3 години
Извинете ме ако греша,този не е ли ***.Майко мила Македония,какви ,,юнаци,,са се юрнали да те спасяват.Това момче да ремонтира банята,защото може би това само може. Сигнализирай за неуместен коментар
4
8 rate up comment rate down comment 1
БОГ да пази БЪЛГАРИЯ
преди 3 години
Всичко започна след резолюцията на ЕС СРЕЩУ България, която Рамадан Кънев и Елена Йончева прокараха. Там пише да признаем македонско малцинство в България, да признаем сепаратистката ОМО Илинден и много други неща, които биха били краят на България! Рамадан е момчето на командира Костов. Заедно с оная метреса от БСП съсипаха България! Веднага след резолюцията на "македонците" им порасна работата и се отметнаха за това, че Цар Самуил е Български цар! Сигнализирай за неуместен коментар
3
4 rate up comment rate down comment 2
Гого
преди 3 години
Мека китка,стига с тия гадни макета,ходи си в Париж Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 8
Читател
преди 3 години
Половин година,една мижава партийка играе театър на "балканската" сцена.Денонощно ломотят против С.Македония,заблуждавайки простата публика,че те спирайки съседите тръгнали към Брюксел,защитават интересите на България.След изборите,макар и доста затлъстели,ще се завъртят на 180 градуса,АКО прескочат бариерата от 4%.Това обаче е висока летва за войводите,затова ще си останат далеч зад "борда". Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 8
К. П. Мисирков
преди 3 години
Евродепутат от държава, която твърди, че има европейски ценности???? Сигнализирай за неуместен коментар