Спешна помощ: Усещаме недостиг на пространство за настаняване на пациентите

До края на април държавата очаква близо 1 милион ваксини

29.03.2021 | 13:32 Редактор: Искра Ангелова

Расте натискът върху болниците - вече близо 10 000 са хоспитализираните пациенти. Увеличава се и процентът на новозаразените. А до края на април държавата очаква близо един милион ваксини.

България се справя с третата вълна, твърдят от кабинета и от Националния оперативен щаб.

"Готвихме се за тази вълна, затова първо ваксинирахме докторите и медицинските лица, за да имаме армия, която да се изправи да лекува", заяви премиерът Бойко Борисов.

"Ако бъдат удържани настоящите стойности в страната ни, няма да се достигне извънредна вълна, която да постави на колене здравната система", категоричен е главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. 

Медици обаче са притеснени, че този момент е близо.

"Започваме да усещаме недостиг на пространство къде да слагаме пациентите в изолаторите, защото вече не са по 1-2, а са по 4-5-6. Налага се да чакат с часове, докато се освободи легло в клиниката", каза д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ.
 
Всяко четвърто обаждане за изминалата нощ към Спешна помощ в София е било на пациент с коронавирус. 

"За разлика от предния път - ноември месец, сега броят на повикванията е леко надолу. За изминалата нощ е имало 320 повиквания, като 67 от тях са били за Ковид19", коментира  директорът на ЦСМП Георги Гелев.

Над 1/3 от тези случаи са откарани в здравни заведения. 

"Болниците продължават да се справят добре и да разкриват нови легла, включително във ВМА тази сутрин още една клиника е трансформирана в Ковид клиника", добави председателят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК