Цирковите артисти са на ръба: Ще попарят ли надеждите им за отваряне на 1 април

Тези, които са на свободна практика, не получават никаква помощ от държавата

29.03.2021 | 08:02 Редактор: Искра Ангелова

Цирковите артисти в България са на прага на силите си. Поредният локдаун и липсата на всякаква помощ от институциите превръща всеки ден в битка за оцеляване. 

През последната година семейство Къдъралиеви са принудени да добавят нови професии към биографията си на циркови артисти.

"От ноември месец смених 3 работи. И в автомивка работих, и в строителството работих, после в склад за вторични суровини", каза Абдънали Къдъралиев.

Принудени да загърбят изкуството си, артистите на свободна практика не получават никаква помощ от държавата, въпреки че през годините са покривали всичките си задължения към нея.

"Тъй като сме самоосигуряващи се артисти на свободна практика, точно както музикантите, на тях им се отпусна помощ, а ние имаме същата работа, и както тях също от ноември ние нямаме никакви участия, нямаме никакви приходи, а ние не получаваме никакви помощи от държавата", коментира Мариана Къдъралиева.

Очакванията им са, че от 1 април ще могат да се върнат отново към любимата професия.

"От понеделник напуснах работа, за да вляза във форма, защото живеем още с надежда, че от 1 април ще започнем работа", допълни Абдънали.

Но се опасяват надеждите им да не бъдат попарени отново.

"Започнахме подготовка, веднага щом излезе заповедта за отваряне на 1 април. Събрахме екип, подготви се транспорта, започна организация, плащане на наеми, подготвяне на реклама и т.н., но за момента сме замразили всичко", сподели председателят на българската Младежка циркова организация Десислава Иванова.

Междувременно им е трудно и да се подготвят - затворените фитнеси ги оставят и без място за тренировка, за да поддържат форма, докато чакат по-добри времена. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентна ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Тонрежисьори, осветители, сценични работници... На същият хал са и те. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Като другите сценични изкуства и цирка страда! Сигнализирай за неуместен коментар