Опашки от желаещи за AstraZeneca, тече проверка за починал студент от ваксината

Проф. Ангелов: Името и ЕГН -то му липсват в системата, което показва, че не е ваксиниран в България

27.03.2021 | 18:40 Редактор: Десислава Атанасова

От сутринта опашка от желаещи да се ваксинират се изви пред столичната болница "Царица Йоанна" – ИСУЛ. Поставяше се ваксината на AstraZeneca, а притеснение сред хората нямаше. 

"Е, защо да се притеснявам, риск печели, риск губи. Така ли е? Хората играят на руска ролетка, аз няма тука една ваксина да сложа", разказа една от чакащите.

Почти всички желаещи бяха дошли на т.нар зелен коридор, защото се оказва, че всички дати за имунизации до средата на април през електронния регистър са заети. 

"Слушам специалистите и смятам, че не трябва да се притесняваме. Най-добрата ваксина е поставената ваксина.  А електронният регистър пробвали ли сте го оттам да се запишете? Да ама не се получи, не се получи, останах за по-късно, но вече няма да го правя", каза Антоанета

С най-много заразени продължават да са областите София, Бургас и Силистра. Според министъра на здравеопазването се наблюдавa тенденция хората все по-късно да търсят лекарска помощ, което води до все по-бързо развитие на клиничната картина. 

"Надяваме се това да мине тъй като по всички епидимиологични проучвания, които се водят по света, в рамките на 3 до 4 седмици вълната обикновено преминава, това ще се случи и тук", категоричен е здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Здравните власти са започнали проверка по случая с 23-годишния гръцки студент, който почина след поставяне на ваксина срещу Ковид -19 у нас.

"Има проблем с този студент от травма на главата от падане вкъщи. Ще изчакаме да завърши цялата проверка. По първоначални данни в системата за записване за поставена ваксина неговото име и ЕГН временно не съществуват, което показва, че на него не му е поставена ваксина в България", обясни здравният министър.

Междувременно от Европейската агенция по лекарствата обявиха, че процентът на странични ефекти от всички ефекти срещу коронавирус е много нисък.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 1
до анонимен
преди 3 години
Когато някой като теб прави обобщения от името на мнозинството, значи е налице раздвоение на личността, което обяснява желанието ти да си значим в своето незначително съществувание... Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Тея вече като видят 10 човека на куп и почва с масовото желание за вакса,е ми няма масово желание колкото и да се напъвате. Сигнализирай за неуместен коментар