Опашки от желаещи за имунизация, хората се оплакват от лоша организация

Процентът на желаещите да се ваксинират у нас е нараснал до 63 на 100, заяви здравният министър

26.03.2021 | 18:42 Редактор: Ралица Братанова

Ако се запази темпът на ваксинация, до края на лятото можем да имаме колективен имунитет. Това прогнозира в Сливен здравният министър. 

В същото време много от хората се оплакват от липса на добра организация. Пред много болници се извиха опашки от желаещи за имунизация.

Процентът на желаещите да се ваксинират у нас е скочил до 63 на 100, заяви днес здравният министър Костадин Ангелов при посещението си в сливенската болница "Д-р Иван Селимински".

"От изходни проценти около 27 желаещи да се ваксинират вече сме на 63", каза той.

А заради наплив от страна на медици и учители се предприема крачка назад във ваксинационния план. 

"Така че пренасочваме ваксини и натам, което означава бяхме стигнали до трета сега се връщаме на първа", обясни Ангелов.

Той успокои, че следващата седмица ще пристигне нова пратка ваксини. А през април очакваните количества ще са много повече, дори над договерената квота за страната ни.

Надежда Тодорова получава дългоочаван SMS от електронната система за час в столичната болница "Св. Иван Рилски", но остава разочарована. 

"Разбирам, че има само AstraZeneca , а аз не мога с нея да се ваксинирам по медицински причини и сега ще изчакам да попитам защо, след като искаха в регистрацията да се запише коя ваксина искаш и аз съм посочила двете ваксини, които мога да получа. Изобщо държавата е объркана тотално", категорична е тя.

Ваксинационният център към лечебното заведение довчера е бил ангажиран с имунизации на хора, свързани с изборния процес. Сега разполога с 500 дози, но само от препаратът на AstraZeneca. 

Въпреки че записаните в електронната система са с приоритет, ваксинационният кабинет към болница "Царица Йоанна" в столицата днес отвори врати за всички желаещи. Така ще бъде и през двата почивни дни от 8:30 до 16:30, а наличните дози са 300, отново от препаратът на AstraZeneca.

На опашката не липсваха и хора със записан час в системата, но решили да се възползват предварително.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК