Измама във Велико Търново: Подправят информация, за да се ваксинират

Жители на града опитват да заблудят здравните власти

24.03.2021 | 12:25 Редактор: Тодор Петров
Измама във Велико Търново: Подправят информация, за да се ваксинират

Прокуратурата във Велико Търново проверява опит за измама с подправено картонче за имунизация. Случаят е от неделя във ваксинационния кабинет на Районната здравна инспекция в града.

Според БНР жители на града опитват да им бъде поставена ваксина и да заблудят здравните власти, че са членове на избирателни комисии, за да получат доза извън ваксинационния план.

На 21 март около 10:30 часа във ваксинационния кабинет в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново идва жена на средна възраст, която показва картонче за поставяне на втората доза от ваксината на AstraZeneca. Датите в картончето усъмнили дежурната в кабинета д-р Светлана Моминска.

"Тя беше единствената за деня, която дойде за реваксинация. Беше настоятелна, че трябва да ѝ се направи за деня. Ние много добре познаваме кратките характеристики на ваксините и при поставена на 21 февруари първа доза AstraZeneca по никакъв начин не излизаше реимунизация да се направи", обясни д-р Моминска.

В картончето, представено от пациентката, на д-р Моминска прави впечатление, че има дописвано по датата за реимунизация, която при проверка във ваксинационния регистър се оказва, че не е 21 март, а е 2 май.

Картончето за ваксинация е официален документ и манипулациите по него са нарушение, заявиха от Районната прокуратура във Велико Търново.

Неспазването на срока между поставянето на двете ваксини компрометира самата имунизация и може да доведе до здравен риск, допълни д-р Светлана Моминска от здравната инспекция.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
ДАНОВ
преди 3 години
Хората искат ваксина на фаизер не на Астра но такава има само за някои(правоимащите) другите не са важни те не са от значение Като не става легално ще пробват с измама Сигнализирай за неуместен коментар