Софийското село Тунден остана 35 часа без ток

Жителите му споделят, че често им спира електричество

23.03.2021 | 19:45 Редактор: Никола Симеонов

Почти 35 часа без ток и на студено останаха жителите на софийското село Туден. Аварията е причинена от мокрия сняг, който скъса жици на труднодостъпно място. Хората от селото се оплакват, че често остават без ток.

Село Туден има 60 постоянни жители. Сред тях е Венета Вангелова, която живее тук със сина си. 

"Аз съм под карантина от 16-ти, синът ми е с Ковид-19", споделя тя.

Венета разказва, че часовете без електричество са били истинско изпитание за тях и те са били на студено повече от едно денонощие.

"Ние останахме без ток, без акумулатор , без топло, без нищо", заяви Вангелова.

Кметският наместник веднага подава сигнал и търси решение на проблема.

"Страшно неудобно е, много хора се отопляват на ток, животните доят с агрегати, фризерите се размекват", разказва Васила Василева. 

От електроразпределителното дружество обясниха, че снегът е скъсал жици в труднодостъпна територия и това в комбинация с лошите метеорологични условия е забавило аварийните екипи. По обяд токът беше пуснат. Жителите на Туден обаче казват, че проблемът в селото е от много време и те често остават на тъмно. 

"Да, така е, често се случва, звъним на ЧЕЗ. Трудно се свързваме с тях, по 20 минути не може да подадем информацията", добави Василева. 

На запитване на Bulgaria ON AIR по въпроса, от ЧЕЗ отговориха, че мрежата в село Туден е в добро техническо състояние. Единствените прекъсвания са в резултат на лошите метеорологични условия – бури, силен вятър и снежни затрупвания. За последния месец е имало и едно прекъсване за планирани дейности с цел подобряване на качеството на услугата и развитие на мрежата. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК