Окончателно: Постоянен арест за обвинените печатари от ВТУ

Следствието проведе експеримент в халето на университета

23.03.2021 | 17:33 Редактор: Десислава Атанасова

Съдът постанови „арест“ за обвинените печатари от Висшето транспортно училище. На Илия Ненов беше наложена мярка ''задържане под стража'', а на Даниела Андонова – домашен арест. Следствието пък проведе експеримент в халето на университета.

Илия Ненов беше задържан още в съдебната зала. Даниела Андонова остава под домашен арест, тъй като се грижи за болен родител. 

Тричленният състав на апелативния съд, начело с Калин Калпакчиев обаче прие друго: има достатъчно доказателства, че двамата обвиняеми са печатали неистински пари. А до това решение магистратите стигнаха след представени нови доказателства от прокуратурата. 

В залата адвокатите подчертаха, че не са използвали думата „реквизит“ за парите, намерени в подсъдимите, а това е било интерпретация на медиите. Освен становището на БНБ, че банкнотите са имитирали реална валута, обвинението представи и експертиза от подобна схема, при която е използван идентичен начин на изработка на фалшиви банкноти. 

А къде е печатана сегашната находка, открита в домовете на подсъдимите, ще установи следствен експеримент, извършен днес в помещението на Висшето транспортно училище. 

От прокуратурата казаха, че е управителят на висшето училище е бил разпитван

"Е не е вярно. Не съм разпитван", категоричен е проф. Петър Колев и допълни: "Нормално би било да разговаряме, защото аз искам да поставя някои въпроси. Не ми харесва, че въпреки че няма твърди доказателства, че тук са намерени такива пари, непрекъснато представят нашето хале като фон, което е инсинуация. Името е опетнено на университета и тепърва предстои да го изчистим, защото аз мисля, че ние нямаме никаква вина в това отношение, каза проф. Колев.

Управителят на дружеството е категоричен, че в университета са изработвани само списания, брошури, книги и рекламни материали. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК