В Благоевградско започна заличаване на фантоми в избирателните списъци

В село Рилци адресна регистрация имат 3500 граждани на РСМ

23.03.2021 | 18:13 Редактор: Никола Симеонов

По-малко от две седмици преди парламентарния вот: фантоми в избирателните списъци.

В две благоевградски села започна заличаване на постоянните адреси на хиляди македонци с българско гражданство. Те трябва да бъдат издирени, но това е невъзможно, защото са дали несъществуващи адреси. Районната прокуратура започна проверка.

Най- драстичен е казусът в благоевградското село Рилци, където през годините с адресна регистрация са се сдобили повече от 3500 граждани на Северна Македония. В кметството в село Рилци постоянно пристигат писма и призовки до македонските граждани за кредити. 

"Част от тях злоупотребяват – взимат лична карта теглят кредит потребителски и в последствие просто не го връщат", заяви кметът на село Рилци Крум Крумов.

Най-сериозен е проблемът, обаче преди и по време на избори, когато изборният резултат може да бъде преобърнат от подобни избиратели-фантоми. Преди време местните хора настояват пред кмета фалшивите регистрации да бъдат премахнати, и той подема инициативата. 

"Към момента се дерегистрират 3526, другите хиляда остават, защото другите нямат проблем с регистрацията. Няма закупени имоти от граждани от република Северна Македония", добави Крумов.

В момента по разпореждане на районната прокуратура в Благоевград тече дерегистрация на гражданите-фантоми в село Рили. 

"Поради тази причина ще бъдат заличени адресните регистрации. Те са натрупани с времето. Има регистрации които са от времето когато нямаше улична мрежа – въведени са улици и те са регистрирани на тези адреси които реално не съществуват", заяви Даниела Мездричка от гражданско състояние и регистрация в община Благоевград.

Подобна ситуация имаше и в село Бело Поле където на адрес на трафопост бяха регистрирани хиляди македонци придобили българско гражданство. По информация на община Благоевград процесът на дерегистрация там е приключил.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
О, мъртви души ще има още... Сигнализирай за неуместен коментар