Д-р Брънзалов: Мина времето, когато AstraZeneca беше най-удачна за масова ваксинация

Общопрактикуващите лекари имат готовност да поставят иРНК ваксини, увери той

22.03.2021 | 21:51 Редактор: Здравко Черкезов

Определено имаме готовност да поставяме иРНК ваксини, увери зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов в студиото на "Денят ON AIR".

Той представи анкета, проведена между 607 общопрактикуващи лекари - 15% от всички, при която 78,9% от тях заявяват, че са готови да поставят иРНК ваксини.

И припомни, че в началото на пандемията е имало среща на здравното министерство с всички общопрактикуващи лекари, на която било решено, че AstraZeneca ще бъде най-удачна за провеждането на масова ваксинация у нас. Според д-р Брънзалов обаче "това време беше много отдавна".

"Това беше времето, когато се търсеха фризери, които трябваше да съхраняват ваксината на Pfizer. Като се имаше предвид кратките срокове, в които трябваше да бъдат заявени тези ваксини, ние (Български лекарски съюз - бел. ред.) заявихме, че AstraZeneca ще бъде най-удачна за нас", обясни събеседникът на Ганиела Ангелова.

Според д-р Брънзалов масовата ваксинация е възпрепятствана от недостиг на ваксини - включително и на AstraZeneca. Обаче вече се наблюдава отлив на желаещи да се ваксинират след спирането на оксфордската ваксина.

"Нищо по-лошо не може да се случи на една ваксина от това тя да бъде спряна - дори и за два дена. И за два часа да бъде спряна, тя естествено поражда съмнения от страна на пациентите, защото все пак ще трябва да бъдат подложени на тази ваксинация", коментира д-р Брънзалов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Лекарят критикува схемите за ваксинация и "зелените коридори", като според него приоритетно трябва да бъде ваксинирана най-нуждаещата се част от населението - възрастните и хората с придружаващи заболявания.

"Готови сме да го направим. Да, след тази много неприятна ситуация (с AstraZeneca) е факт, че имаме проблем - имаме отдръпване. Надявам се, че в бъдеще ще се появят повече желаещи. Трябва да се защитаваме по някакъв начин", посочи зам.-председателят на БЛС.

И подчерта, че България е достатъчно подготвена да предостави медицинска помощ - има 50 хил., от които 7-8 хил. са запълнени. Голяма част от персонала пък вече е ваксинирана или е преболедувала вируса. Но според д-р Брънзалов в същия момент има голям проблем - нарастваща заболеваемост. 

Той е категоричен, че този момент трябва да бъде решаван от всички нас - като спазваме дистанция и мерки.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК 


1
5 rate up comment rate down comment 2
Аз
преди 3 години
Само България не напрсви нищо за възрастните си граждани. Когато дойде време за тяхното ваксиниране отвориха зелени коридори на опашките на които възрастните не можеха да чакат. После измислиха регистър и всички баби и дядовци "грабнаха компютрите". Накрая личните лекари нямат ваксини.... Освен здравната система ще "облекчим" и пенсионната. Сигнализирай за неуместен коментар