Ще излязат ли хората да гласуват в условията на пандемия?

Медиите трябва да им обяснят, че няма нищо страшно, смята проф. Стоян Денчев

22.03.2021 | 21:30 Редактор: Никола Симеонов

С наближаване на изборния ден у нас (4 април), на фона на третата вълна от Ковид-19 и новите рестрикции, остава въпросът каква ще бъде избирателната активност в условията на пандемия.

"Надали пандемията ще бъде факторът, който ще отблъсне хората от това да отидат да гласуват. Хората вече обръщат внимание на емоциите, а не на фактите. Тук е ролята на медиите и обществениците да обяснят, че не е страшно. Специалистите твърдят, че няма нищо страшно - и министър Ангелов, и доц. Кунчев казват това, а аз им вярвам", заяви в ефира на "Денят ON AIR" бившият ректор на УниБИТ и доктор на икономическите науки проф. Стоян Денчев.

По думите му у нас избирателната активност ще бъде обичайна.

"Като няма санкции, на никой не му пука, че изборите са задължителни. Хората знаят, че от тях зависи всичко. Хората ще гласуват за своите очаквания. Политиците не изтъкват програмни намерения. Знаем какви бяха предишните избори, обещанията за некоалиране с този или онзи бързо биват забравени, когато трябва да се вземе кокала на властта", каза проф. Денчев.

Той смята, че са очаквани 2 конфигурации на предстоящите избори - или около ГЕРБ, или около БСП, които проф. Денчев нарече "незаобиколими политически субекти". Експертът смята, че за благото на страната е възможна и коалицията между двете политически сили.

"Предизвикателство за следващия парламент ще бъде реализацията на "зелената сделка" с ЕС. Всяко ново правителство би могло и би трябвало да ревизира тази сделка, така че тя да бъде в изгода на нашата страна", добави проф. Денчев пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира и наложените мерки в борбата с пандемията.

"Няма логика в това да се обявява 10 дена локдаун, по-добре да се каже от сега до 20 дена. Но решението не е политическо. Лошото е, че цялото общество беше излъгано. Никой не им дава гаранции, защото никой не знае реално какво ще стане, никъде по света не знаят", заяви специалистът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК