Борисов: Газовият хъб "Балкан" ще е незаобиколим фактор в Европа

Тази година ще е добра за газовата инфраструктура, смята премиерът

21.03.2021 | 11:30 Редактор: Ралица Братанова

Газовият хъб "Балкан" ще бъде незаобиколим фактор на Балканите и в Европа, заяви премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на строителството на съоръжението край Ветрино, излъчена в профила на премиера във Facebook.

По проекта на мястото ще бъдат поставени четири реверсивни компресора на американската компания Solar, чието строителство беше прегледано днес.

Пусковият срок на тази станция ще бъде средата на септември 2021 година, уточни директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

"Това са т.нар. газови магистрали на "Газовия хъб "Балкан", поясни още Борисов и допълни, че инвестицията е 360 млн. лева. Тя ще позволи в следващите десетилетия "българите да получават транзитни такси от всеки, които иска да получава газ".

В инспекцията премиерът е придружен още и от министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Тя уточни, че работата по интерконектора с Гърция (IGB) в момента продължава без забавяне.

"Тази година ще е много добра за газовата инфраструктура", добави още Бойко Борисов.

"Изпълняваме ангажиментите си към инвеститорите в България и им създаваме максимално добри условия, за да разширяват производствата си. Изграждаме довеждаща пътна инфраструктура, гарантираме сигурност на електро- и газоснабдяването“, заяви министър-председателят Бойко Борисов,
след като  разгледа на място разширяването на подстанция "Търговище Запад" на Електроенергийния системен оператор.

Инвестицията в проекта е на обща стойност над 3 милиона лева. Подстанцията захранва с електроенергия директно от преносната мрежа три завода в района на град Търговище - "Шишеджам Аутомотив България" ЕАД, "Пашабахче България" ЕАД и "Тракия Глас" ЕАД. Ръководството на завода "Шишеджам Аутомотив България" ЕАД изказа благодарност към премиера Борисов и правителството за оказаната подкрепа, подпомагаща дейността на предприятието.

"Това е най-големият завод за стъкла за автомобилната промишленост, поредният голям инвеститор, разкрил над 3000 работни места, при който социално-икономическата мярка 60/40 работи изключително добре и тя ще продължи да се прилага у нас до май“, отбеляза министър-председателят Борисов.

Премиерът подчерта, че в близост се намира и изграденото ново газопроводно отклонение, чрез което се увеличава капацитетът за пренос на съществуващото газопроводно отклонение "Търговище".

Дължината на новия газопровод, който е от изключително значение за бизнеса в областта, е 17,6 км, а направената в него инвестиция от "Булгартрансгаз“ възлиза на над 10 млн. лв.

Министър-председателят акцентира, че правителството активно работи за създаването на работни места и хората честно и почтено си изкарват хляба, без
значение дали са роми, мюсюлмани или християни.

Снимка: Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК