Учители чупят тавана на пенсиите, взимат 1640 лв. с добавките

Хората, посветени на тази професия, имат три възможности

20.03.2021 | 20:20 Редактор: Ралица Братанова
Учители чупят тавана на пенсиите, взимат 1640 лв. с добавките

Учители вземат с 200 лв. по-висока пенсия от максималната, която в момента е 1440 лв. Това съобщи пред "Телеграф“ Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

Причината да чупят тавана е, че вземат добавка от Учителския пенсионен фонд. Така, дългогодишни преподаватели у нас си докарват на старини по 1640 лв.

През 2021 г. учителите придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на възраст 58 години и 8 месеца от жените и 61 години и 4 месеца от мъжете и учителски осигурителен стаж 25 години и 8 месеца за жените и 30 години и 8 месеца за мъжете.

Хората, посветени на тази професия, имат три възможности, дадени им от Кодекса за социално осигуряване. Първата е да се възползват от възможността за ранно пенсиониране, но до навършване на годините, необходими за пенсия от най-масовата трета категория труд вземат възнаграждение, намалено с 0.1 % за всеки недостигащ месец. Данните на НОИ показват, че този вариант са избрали 1 857 учители.

Друга опция е, когато преподавателите са изпълнили условието за години по масовата трета категория труд, нямат необходимия стаж, но са работили достатъчно за учителска пенсия. Тогава започват да получават възнаграждение, изчислено върху натрупания досега осигурителен стаж. То се изплаща в пълен размер от учителския пенсионен фонд до навършване на възрастта за пенсия при недостигащ осигурителен стаж. След това възнаграждението за старост се поема от НОИ.

Само 205 души са се възползвали от тази възможност, показват данните на осигурителния институт. Най-много учители избират да излязат в заслужен отдих по масовата трета категория труд. За 2021 г. това става при навършени 61г. и 8 м. и 36г. стаж за жените и 64 г. и 4м. и 39 г. стаж за мъжете. Избирайки тази опция учителите ползват добавка към основното си възнаграждение за старост от учителския пенсионен фон.

Тя е в размер 0,33 на сто от пенсията за всеки месец, за който има осигурителна вноска във фонда след придобиване на правото на учителска пенсия. По данни на НОИ това са 30 850 учители. От тях само на 150 души изплатеният размер сбора на пенсията плюс всички видове добавки е по-голям или равен на тавана на пенсията, съобщиха от НОИ.

Преподавателите вземат добавка, която според статистиката на Националния осигурителен институт към декември 2022 г. е средно е 99 лв. Пак от там става ясно, че средната пенсия при първите два варианта за учителски пенсии е 555 лв.

"Учителите рядко се възползват от ранното пенсиониране, защото губят добавката от учителския пенсионен фонд“, коментира Янка Такева, цитирана от "Монитор“.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


23
22 rate up comment rate down comment 6
Учител
преди 3 години
Такава пенсия взимат само директори на големи училища. Учители взимат до 700 -800 лв. и то ако имат над 40 години трудов стаж и са били главни учители. Сигнализирай за неуместен коментар
22
30 rate up comment rate down comment 39
Гадината
преди 3 години
На кое отгоре учителите взима такива заплати и чака такива пенсии когато децата не знаят нищо в училище. Само реват че са застрашени. Ако има възможност въобще да не ходят на училище. Може ли ми кажете математика да се учи по телефона.смятам че нито си заслужават заплати ти нито си заслужават пенсиите Сигнализирай за неуместен коментар
21
25 rate up comment rate down comment 19
Е то това остава
преди 3 години
Аз като лекар работя на три места, едното от което е като преподавател по клинична специалност,занимавам се и с чуждестранни студенти,давам дежурства и през почивни и празнични дни и нямам отпуск 90 дена годишно,а лекторският ми е между 5-7 лв на час( учителите си знаят техният колко е). Учила съм 10 години за да взема и специалност,за да поддържам нивото си и да го надграждам, което е задължително особенно като си преподавател вадя пари от джоба си,никой не ми поема разходите. Сигнализирай за неуместен коментар
20
31 rate up comment rate down comment 37
Ивана
преди 3 години
И постоянно реват и плашат със стачка, ненаситници дават пример на децата Сигнализирай за неуместен коментар
19
55 rate up comment rate down comment 8
Същият
преди 3 години
Такава пенсия взима др.Такева и кохорта около нея.Жена ми взема 350 лв. Сигнализирай за неуместен коментар
18
63 rate up comment rate down comment 4
kesarovaa@abv.bg
преди 3 години
Ако намерят учител с такава пенсия, нека ми се обадят. Сигнализирай за неуместен коментар
17
21 rate up comment rate down comment 21
КЛИМБО
преди 3 години
Нали са много заслужили и нашето образование не го зачитат никъде. Сигнализирай за неуместен коментар
16
46 rate up comment rate down comment 12
Потърпевша
преди 3 години
Как така се пишат абсолютни заблуди за настройване на обществото против българския учител? Това число се отнася за заплатата на дългогодишен учител, но не и за пенсия. Не е възможно пенсията да бъде по-голяма от щатната заплата! Сигнализирай за неуместен коментар
15
35 rate up comment rate down comment 15
Да припомня
преди 3 години
Майка ми е пенсиониран учител с двоен стаж взима с увеличенито около 400лв.Като добър учител родителите настояха да продължи и да обучи още един набор.На 81г е .Не са актуализирани пенсиите на възрастните пенсионери.Срам за управляващите.Сега учителите се крият да не се разболеят и много им харесва онлайн обучението.А мед.сестри в ковид отделението дали взимат и наполовина на техните пари?Детето ми кара по 2-3 часа дневно онлайн.Няма ги,болни,болничниКой знае.Стои и чака пред лаптопа кой се яви Сигнализирай за неуместен коментар
14
42 rate up comment rate down comment 9
Гражданин
преди 3 години
Извадиха торбата с лъжите. Ако на някой директор казват учител то може да има и такива с пенсия над 700 лв. Отново делят хората и ги противопоставят . Разделяй и владей ! Нищо ново. Сигнализирай за неуместен коментар