Кметът на Европейската столица на иновациите за Knowledge City: Целта ни е до 2030 г. да прекратим въглеродните емисии

Интервюто на Христо Николов с него гледайте във второто издание на конференцията Knowledge City - на 22 март, от 14:15 часа

19.03.2021 | 11:50 Редактор: Искра Ангелова
Кметът на Европейската столица на иновациите за Knowledge City: Целта ни е до 2030 г. да прекратим въглеродните емисии

През 2020 година белгийският град Льовен беше обявен за Европейска столица на иновациите. Той е шестият град, спечелил този приз и третият нестоличен град след Барселона и Нант. Льовен цели да се превърне в една от европейските лаборатории на бъдещето чрез модел, който улеснява съвместните иновации. Градът  не само предоставя много възможности за иновации на своите граждани, но и активно ги включва в тестване на своите идеи в града. За пътя от малък белгийски град до приза Европейска столица на иновациите специално за конференцията на Investor.bg Knowledge City разказа кметът на Льовен Мохамед Ридуани.

В интервю пред журналиста от Bloomberg TV Bulgaria и модератор на конференцията Христо Николов, Ридуани обясни, че една от съставките на модерния град  е активното участие на обществото в общите цели на града.

"Нашият град се опитва да обедини хората зад общите амбиции. Ако става дума за борба с климатичните промени, бедността, изключването или болестите, както сегашната пандемия – вярваме, че само чрез структурни иновации и радикални участия не само на града, но и на гражданите, на институциите на знанието, можем да успеем", заяви Мохамед Ридуани пред Христо Николов.

Европейската столица на иновациите за 2020 година има платформа, която цели до 2030 година градът да стане климатично неутрален. 

"Това означава, че ще прекратим въглеродните емисии. Цялата общност е в тази платформа и вземаме всички необходими мерки като зелена мобилност, устойчиво жилищно настаняване, озеленяване на града, водоснабдяване, управление на отпадъците", разкри още кметът на Льовен. 

Още за успешния модел на Льовен, превърнал го в Европейска столица на иновациите, гледайте във второто дигитално издание на Knowledge City, на 22 март, от 14:15 часа, на живо на новата стрийминг платформа за събития на Investor Media Group - Investor Media PRO, както и на www.investor.bg/live

Участие в конференцията ще вземе и Весна Балтина, заместник-кмет "Стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата" в община Бургас, която ще разкрие по какви нови проекти работи градът. 

Къде се намира България по отношение на умните градове ще коментира изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България Силвия Георгиева. Във второто дигитално издание на Knowledge city ще се включи и Герасим Славов, управляващ директор на Novatel. 

Тази година конференцията на Investor.bg се организира в особено специален момент от развитието на сайта – през 2021 най-четеният икономически сайт в България празнува 20-ия си юбилей и отбелязва 20 години успех и постоянен растеж.

Knowledge City се провежда с подкрепата на Алтерко, A1, Риск Инженеринг, TollPass, Банка ДСК, Интерком Груп и Явор, Леново България.
Медийни партньори на събитието са Bloomberg TV Bulgaria, Money.bg, Градът Медиа Груп, Kmeta.bg. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години