Над 2000 българи са пътували до Занзибар от началото на годината

Екзотичната дестинация се превърна хит в последните месеци заради липсата на  ковид ограничения

18.03.2021 | 20:40 Редактор: Ралица Братанова
Над 2000 българи са пътували до Занзибар от началото на годината

Поне 2200 българи са пътували до Занзибар от началото на годината досега. Това съобщи Румен Драганов, шеф на Института за анализи и оценки в туризма, съобщава в. "Телеграф".

Екзотичната дестинация се превърна хит в последните месеци заради липсата на  ковид ограничения там и изгодните цени. Но това беше преди българските власти да въведат 10-дневна карантина на връщащите се от Африка.

Към момента около 300 нашенци са на ваканция на танзанийския остров. Последната възможна дата, на която има чартър, е 2 април.

След това вече няма дати, казаха от две туроператорски фирми. Причината е карантината за връщащите се туристи, което накарало чартърните компании да преосмислят програмите си. Другата причина е, че на Занзибар активният туристически сезон е към края си, тъй като идва дъждовния сезон.

Но по принцип до края на април става за пътуване там, коментираха от туроператорска компания, която предлага оферти за острова. Според фирмата в момента се водели разговори за облекчаване на режима за пътуване към дестинация Африка. И ако развоят е положителен, можело да се появят още дати за пътуване. Това щяло да стане ясно до края на седмицата.

Средно около 2600 лева струва ваканция на Занзибар със 7 нощувки в четиризвезден хотел, показват офертите в интернет. Там няма рестриктивни мерки срещу Ковид-19 и има доста случаи завърнали се от почивка на острова нашенци да дадат положителен тест за коронавирус.

Това, както и заплахата от донасяне на нигерийския щам у нас, накара властите да наложат 10-дневна карантина, която е задължителна дори за ваксинираните и не се отменя при отрицателен PCR непосредствено след завръщането.

По принцип до Занзибар и обратно се пътува с два теста – преди тръгване и след завръщане у нас като някои туроператори предлагат преференциална цена от по 50 лева в лаборатория, с която имат договор.

Според Румен Драганов въвеждането на карантина за Занзибар със сигурност влияе на записванията отрицателно и те са спаднали с минимум 20%. Въпреки това и двете туроператорски фирми заявиха, че местата много бързо се изчерпват, а през март всичко вече било запълнено.

Заради отлива от тази дестинация и наближаването на края на сезона там  туроператорите започнаха да предлагат алтернативи.

Една от офертите е за португалския остров Мадейра в Атлантическия океан. Влизането е с отрицателен PCR, но децата под 12 г. са освободени от тестване. Карантина след връщане засега няма. 7 нощувки на острова излизат 1800 лева, сочат офертите. Туроператори изтъкват, че Мадейра се смята за една от най-безопасните дестинации в Европа.

Друга алтернативна дестинация е Египет, въпреки че заповедта за 10-дневната карантина засега важи и за пристигащите от тази държава, тъй като тя обхваща целия континент Африка. 7 нощувки там излизат малко над 1000 лева на човек.

Но вече стана ясно, че специално за Египет здравните власти ще преразгледат мярката с карантината. Това се разбра след среща на туроператори със здравния министър проф. Костадин Ангелов. Едва след проверка на разпространението на заразата в страната ще се вземе окончателно решение. Тунис, Мароко и Кабо Верде ще бъдат разглеждани по-късно. За Занзибар и другите страни от Африка засега задължителната карантина остава.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК