След почивка в Занзибар: Шестима са вече с положителни проби за Ковид-19

Предстои да им бъдат направени РСR тестове

15.03.2021 | 17:57 Редактор: Юлия Христова

Шестимата души са дали положителен резултат при тестове, направени на летището след завръщането им от Занзибар. Вероятността те да са носители на нигерийския или южноафриканския вариант на коронавируса е голяма, заявиха от Националния център за заразни и паразитни болести.

"И двата варианта се разпространяват изключително бързо - да, не малък е шансът, ако заразените идват от Африка да са заразени именно с тези варианти", каза зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Занзибар се рекламира като дестинация без коронавирус, като над 3000 българи са я посетили през последните месеци. Там те се радват на почти пълна свобода. Без карантина, без тестове, без маски. Така обаче съществува риск не само от скок в броя на новозаразените, но и от пренасяне на нови щамове на вируса.  

Предстои на шестимата българи завърнали се от африканския остров да бъдат направени РСR тестове. Ако излязат положителни, пробите ще бъдат изследвани, за да се установи дали те са носители на нигерийския или южноафриканския варианти. 

Според проф. Христова нигерийският вариант е най-тревожният до момента. Протичането на болестта при него е по-тежко и засяга по-младата възрастова група.

"Започва с хрема, бързо еволюира до задух и симптоми на вирусна пневмония. Нигерийският вариант за сега изглежда най-опасен и вече е внесен и в Европа", допълни тя. 

Специалистите са единодушни, че за сега в България се разпространява само британският вариант на коронавируса. Въпрос на време е обаче у нас също да дойде някой от новите щамове на Ковид-19, идващи отвъд Европа.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК