Отлив на туристи заради задължителната карантина за завърналите се от Занзибар

В разгара на пандемията българите се втурнаха да почиват в екзотични африкански курорти

16.03.2021 | 18:54 Редактор: Искра Ангелова

Възможно е карантината за завърнали се от Египет българи да отпадне. За това се разбраха представители на туристическия бранш на среща в Министерството на здравеопазването. Останалите искания на туроператорите не бяха удовлетворени.

В разгара на Ковид пандемията българите се втурнаха да почиват в екзотични африкански курорти. Завръщащите се оттам обаче вече подлежат на задължителна 10-дневна карантина. Заповедта влезе в сила на 13 март, но вече доведе до отлив на клиенти, оплакват се туроператори.

"От чартърите за Занзибар за април половината места вече са анулирани", каза туроператорът Румяна Любенова.

До момента у нас са установени 6 случая на инфектирани с коронавирус българи, които са били на екскурзия в Танзания. Нашите сънародници, които в момента са на почивка там, се чувстват добре и не се притесняват от заразяване с Ковид-19.

"И маски носят, и ръкавици, никакви опасения нямаме", коментира туристът в Занзибар Йоанна Братанова.

Туроператорите не са съгласни с налагането на карантина на завръщащите се от Африка, при това на принципа "от днес за утре". 

"До много дестинации се пътува с PCR и в двете посоки, като Дубай, подобни мерки са по-адекватни, отколкото задължителна карантина за пристигащи от цял континент хора", сподели туроператорът Мая Николова.

От туристическия бранш поискаха здравният министър да отмени карантината поне за завръщащите се от Египет, Тунис и Мароко. След срещата днес - получиха обещание само за Египет.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК