Как новата е-система ще улесни родителите на първокласниците в София

От 29 март хартията отива в историята

16.03.2021 | 19:19 Редактор: Никола Симеонов

Първокласниците в София вече ще кандидатстват чрез нова електронна система. Тя ще заработи от 29 март и ще предложи над 12 хиляди свободни места в 168 общински училища. 

Критериите за прием в учебните заведения остават същите, но вече ще бъдат проверявани автоматично.

От 29 март хартията отива в историята, а всички критерии за кандидатстване на първокласниците ще се проверяват автоматично от системата, с изключение на един. 

"Имаме желание и този критерии, свързан със съдебните удостоверения за осиновено дете да го проверяваме служебно. Тоест ние сме облекчили родителите от една много голяма административна тежест, включително и свързана със заплащане на тези такси за издаване на различни удостоверения", обяви заместник-кметът по образование и култура в София доц. Тодор Чобанов.

В системата е внедрена и карта, която след въвеждане на адрес автоматично показва наличните места във всички 168 общински училища в столицата, които са готови да приемат повече от 12 000 първокласници. 

Това означава, че родителите много лесно ще могат да проверяват кои училищата са в техните райони и кои са близките такива.

Розалинда Николова е майка на три деца, две от тях са вече втори клас. Още помни неприятната процедура, през която е минала. 

"Всичко на хартия, ходене по опашки, ходене в община за удостоверения. Удостоверенията за двете деца и за адресите им и за другите неща. Някъде около 40 лв. ми излезе", заяви Николова.

Сега ѝ предстои да кандидатства с малката си дъщеря. Новата система за първокласниците обединява и тази за прием в детските градини и ясли, което ще позволи използването на един и същ профил в тях. 

"Доста добро решение, защото в София е доста забързан животът, хората нямат много време да обикалят и да гледат, къде има свободни места, колко, кое училище е най-добро, кое е най-близо, в кое има вероятност да ви приемат детето, защото и това е фактор", добави тя.

Свободните места ще бъдат обявени до 19 април, регистрацията за прием продължава до 28 май. Резултатите от първото класиране ще излязат на 4 юни, а за родителите, които нямат дигитален достъп, във всяко училище е създадена организация на място за попълване на регистъра.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК