Борисов във Виена: Класирането за ваксини е политически шамар

Ще се насочим към трети страни, ако Европа не намери решение, заяви премиерът

16.03.2021 | 18:50 Редактор: Никола Симеонов

Шестима премиери от Европейския съюз, сред които лидерите на Австрия и България, поискаха Блокът да промени начина, по който се разпределят ваксини срещу коронавирус. Срещата се проведе във Виена по инициатива на австрийския канцлер, само няколко дни след като именно той заподозря тайни договорки при разпределянето на ваксините

Лидерите на България, Австрия, Чехия, Словения и Хърватия се противопоставиха на, според тях, несправедливото разпределяне на ваксини срещу Ковид-19. 

"Ние винаги сме вярвали в европейската солидарност и в решенията на Европейския съвет. Ние сме гласували за пропорционално разпределяне на ваксините и темата е приключена за нас. Ние не искаме подаяния. България е инвестирала в разработване на ваксините. Откъде накъде сега ще имаме таблица на класирането. Това е политически шамар", заяви Бойко Борисов.

"Тези страни, които имат в момента повече ваксини, трябва да ги преотстъпят на други държави. Не може едни страни да имат 3 пъти по-голямо разпределение на ваксините от други. Надявам се да имаме достатъчно ваксини, за да постигнем достатъчно ниво на ваксинация", каза от своя страна Себастиан Курц.

Българският премиер обяви, че ако Европа не намери решение, страната ще насочи вниманието си към доставка на ваксини от трети страни. 

"Комисията ни е казала да се въздържаме от руски и китайски ваксини и ние сме поръчали от тези, които са ни казали. Нашият призив от днес е несправедливостта да бъде променена. Иначе действително ще излезе, че май едни държави ще натрупат колективен имунитет, други няма да го натрупат. И ще ни накарат да търсим ваксини от трети страни", каза премиерът.

Във Виена Борисов проведе и двустранна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц.

Снимка: БГНЕС

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК