Драстичен скок: Безработните през 2020 г. са нараснали с 18%

На този фон държавата отпуска допълнителни средства в помощ на бизнеса

15.03.2021 | 19:07 Редактор: Ралица Братанова

Драстичен скок на безработните през 2020 г. Броят им за изминалата година, белязана от коронавируса, е нараснал с 18%. 

На този фон държавата отпуска допълнителни средства в помощ на бизнеса. 

Ръст с 0.9 % на безработицата за 2020 година. Това показват данните на НСИ. Така коефициентът на безработицата достига 5.1% за иминалата година работата си са загубили над 96 хиляди мъже и над 72 хиляди жени. 

Страната ни обаче се нарежда на едно от челните позиции по коефициент на заетост. Оценката на Евростат нарежда сред първите държави Испания с малко над 6 на сто. 

След нея е България с 5.6 процента, следвана от Естония и Италия с над 3 на сто. За запазване на заетостта, правителството удължава и прилагането на мярката 60/40 до края на месец май. 

Това ще струва на държавата 147 млн. Лева. Очакванията са така да бъдат запазени около 100 хиляди работни места. 

С последното затварянето на заведенията се слага край и на дългогодишната работа на Елисавета като сервитьорка. Преди обслужвала клиенти, сега самата тя става такъв на бюрото по труда. 

Въпреки всичко търси работа в същата сфера и оправдава действията на работодателите си. 

"Просто се страхуват отново да не ги затворят. И ги разбирам - задържат си един, двама от по-важния персонал и дотам, другият е освободен", споделя тя.

В края на 2020 година без работа остават над 168 хиляди души. Това е с 18 на сто повече в сравнение с 2019 г., сочат данните на НСИ. Експерти обаче отчитат, че с помощта на антикризисните мерки, държавата е успяла да се противопостави на финансовия удар на пандемията.

"Мерките на държавата помогнаха за по-мекия преход на пандемията и възстановяването след това. За разлика от другите страни, в България шокът е силен във второто тримесечие, после обаче има намаляване на безработните", коментира Калоян Стайков.

Заради нестихващата пандемия държавата реши да удължи мярката 60/40 до края на месец май. На фона на това, според Европа страната ни получава и добра оценка.

За да се запазят положителните нива на заетост, социалните партньори промениха и постановлението за изплащане на финансова помощ. Така работодателите доказали спад от 20% ще могат да получат допълнителни финансови средства.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК