Проверка: Спазват ли се мерките в заведенията у нас?

РЗИ и полиция влязоха в ресторанти в Бургас и София

13.03.2021 | 13:51 Редактор: Никола Симеонов


Нарушения в няколко заведения бяха установени в Бургас. След налагането на нови ограничения проверките на здравните инспекции зачестиха. Дали заведенията затварят в 22 часа беше и проверено и в София.

В заведение до Морската гара в Бургас нямаше клиенти след 22 часа, но управителят беше без маска и му беше съставен акт за нарушение. 

"Постоянно ме задушава и си позволих, след като си тръгнаха клиентите да си я махна", заяви Добромир Коев.

"Виждаме, че клиенти няма, масите са според изискванията", коментира за друго заведение Деница Иванова от РЗИ, Бургас.

Проверки имаше и в Поморие. Полицията първо влезе в комплекс в с. Медово, където не веднъж е имало сигнали за нарушаване на работното време. Последваха проверки в механа в Каблешково и завадения в Поморие. 

"Следим за спазване на работното време, както знаете -22 часа, а в работно време следим за спазване на дистанция, персоналът да е с маски", каза Симеон Симеонов от охранителна полиция, Поморие.
 
Малко след 22 часа екипи на здравните власти и полицията тръгнаха на лов за нарушители и в София, а първата проверка е по сигнал в заведения в кв. "Драгалевци". Едно от тях все още работеше.
Оказа се, че всичко е наред, тъй като ресторантът не работи с клиенти. 

"В момента има 5 души персонал, които работят с доставки по домовете след 22 часа", заяви инспекторът от РЗИ Мария Драгнева.

Самите клиенти също твърдят, че повечето заведения в столицата спазват мерките.

От здравните инспекции ще продължат с масовите проверки за спазване на правилата. Глобите за неспазване на мерките за физически лица варират между 300 и 1000 лв., а за юридически между 500 и 2000 лв.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК