Извънредна помощ за пострадалите от пандемията фермери

Държавен фонд "Земеделие" вече е изплатил малко над 70 млн. лв.

13.03.2021 | 08:28 Редактор: Никола Симеонов
Извънредна помощ за пострадалите от пандемията фермери

Извънредната помощ за най-пострадалите от коронавируса фермери ще продължи и тази година. От наредба, пусната за обществено обсъждане от министерството на земеделието, става ясно, че приемът за проекти ще бъде отново отворен за кандидатстване.

Помощта обхваща секторите "Плодове и зеленчуци", "Маслодайна роза", "Винени лозя", "Декоративни растения", "Животновъдство" (говеда, биволи, овце и кози) и "Пчеларство".

Новият прием се прави, за да може да се помогне на стопаните, които не са успели да се възползват от помощта през миналата година. Затова сега допустими за кандидатстване са тези, които не са подавали документи през 2020 г., или които не са били одобрени, пише Dnes.bg

Подмярката бе одобрена от Европейската комисия през миналата година. Определеният бюджет тогава бе 93,5 млн. лв. Държавен фонд "Земеделие" вече е изплатил малко над 70 млн. лв. Остатъчният ресурс от близо 22 млн. лв. ще се използва за новия прием. Подпомагането ще бъде под формата на еднократна сума, която трябва да бъде изплатена до 31 декември 2021 г. въз основа на заявленията за подпомагане, одобрени от компетентния орган до 30 юни.

Вече ще има възможност за изпращане на уведомителните писма чрез Системата за електронни услуги на фонд "Земеделие". Ново изискване има за бенефициентите, които са създали професионална интернет страница. Те ще са длъжни да публикуват целите на подпомагането, постигнатите резултати и това, че финансирането идва от ЕС.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК