Bulgaria ON AIR провери: Спазват ли се мерките в магазините

От началото на март в София са направени близо 5000 проверки, нарушителите са 15

11.03.2021 | 17:44 Редактор: Никола Симеонов

На фона на усложнената ковид обстановка у нас и частичното затягане на противоепидемичните мерки, по места се осъществяват засилени проверки за спазването им. Именно на такава инспекция в София присъства наш екип.

Екипи на здравните власти, общински инспектори и полиция влязоха в столичен хипермаркет, за да проверят спазват ли се мерките.

Общият брой направени проверки на подобни търговски обекти от началото на октомври месец миналата година до момента са над 80 хиляди. Като само за вчерашния ден са над 1500.

Според инспекторите, както клиентите, така и търговците стават все по-дисциплинирани. От началото на март в София са направени близо 5 хиляди проверки, а нарушителите са само 15. 

"От тях всичките са за хора, които не носят правилно маска, съгласно правилата или са без маски", заяви Янислав Чулев от Столичен инспекторат.

От страна на търговските обекти пък най-честите нарушения са свършил дезинфектант на входа или избелели обозначителни знаци, които гарантират дистанция между хората на опашката. Проверката на този магазин обаче не установи такива. 

"В момента нямаше нарушения сред посетителите, но това е една момента снимка, може след 2 часа нещата да изглеждат по друг начин, затова ние продължаваме нашите проверки", добави Чулев.

Не липсваха клиенти и над 65-годишна възраст, въпреки сутрешния двучасов "зелен коридор". Те заявиха, че не се притесняват, защото мерките се спазват. Други пък не знаеха, че все още се прилага. 

Глобата за неспазване на мерките от физически лица е между 300 и 1000 лв., а за юридически - от 500 до 2000 лв. 

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 месеца
Разбира се че се спазват,аз примерно винаги имам маска в джоба. Сигнализирай за неуместен коментар