Хаос и напрежение: Лични лекари се впуснаха в надпревара за дози

За сметка на празните флакони, списъците на медиците се пълнят

11.03.2021 | 18:47 Редактор: Юлия Христова

Опашки, напрежение и липса на достатъчно дози от ваксините за личните лекари. Те разкритикуваха организацията по разпределяне на доставките.

Притеснени са, че стотици чакащи рискови пациенти на практика са прередени. Ще се откажат ли семейните лекари да участват във ваксинацията?  

Сряда сутрин. Регионалната здравна инспекция в София. След поредната доставка на ваксини лекари се впускат в състезание за 5000 дози. За два часа ваксините са раздадени. 

"Буквално нямаше, препълнен коридора с лекари с хладилни чанти. И стоят и чакат, което е абсурдно - лекарят да стои и да се моли за ваксини. Вместо обратно да става – да ни ги носят на нас. След мен дойдоха няколко колеги и нямаше никой. Имаше ваксини, но просто ти казват: "Ти си общопрактикуващ, няма". Викам: Аз съм медицински център, защо да не взема? Казаха: "На общопрактикуващи не даваме", разказа председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов.

Той е сред малкото, които успяват да получат флакон с ваксини. 

За сметка на празните флакони, списъците на лекарите се пълнят. Никой в РЗИ обаче нито ги събира, нито определя по какъв ред ще бъдат имунизирани желаещите.  

"Дотук имам записани 201 човека, като все още продължават да се обаждат. Ежедневно записвам по 5-6 човека. До момента съм стигнала до 107-и номер. Имам обаждане на пациенти всеки ден. Всичките тези, които съм записала, те наистина са рискови", посочи медицинската сестра Христина Тодорова.

"Тази рискова група - над 300 имам. В момента съм поставил на около 70-80 човека", допълни д-р Миндов.

Оказва се, че рисковите групи като възрастните хора и тези с придружаващи заболявания, които влизат в четвъртата фаза на утвърдения имунизационен план, все още не са ваксинирани, за сметка на "зелените коридори" и записаните онлайн.

"Не може хора, които искат и се готвят за май месец да тръгнат по чужбина и да си вземат сертификата да изпреварят възрастните и болните и да вдигаме хоспитализациите и смъртните случаи за един сертификат", обясни той.

И докато пациенти чакат за доза спокойствие, медиците настояват за ред.

"Когато хората сами си правеха списъци и като пуснеха примерно телевизор една седмица преди това спят пред магазина и на 6 часа проверки. Това ли трябва да е? Хората го сравняват сега с банани. Пристига ли ваксината и да тичаме да спя аз пред РЗИ-то. То ще се стопли времето, ще направим едно палатково лагерче там", каза лекарят.

До момента по изчисления на общопрактикуващите медици, едва 10-15% от пациентите им са с поставена първа доза на ваксина срещу коронавирус. А времето поставя останалите пред риск. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК