Прогноза: Ако се ваксинираме - край на епидемията у нас още тази година

Без имунизация обаче тя ще продължи до 2022 г., смята проф. Огнян Кунчев

09.03.2021 | 15:57 Редактор: Ралица Братанова
Прогноза: Ако се ваксинираме - край на епидемията у нас още тази година

"Ако не слагаме ваксини и нещата се развиват така, както се развиваха досега в България, трябва някъде докъм средата на следващата година да имаме край на епидемията – значи, че около 70% от населението на България ще се е срещнало с коронавируса.“ Това заяви пред БНР проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към Българската академия на науките.

"Общо ще има около 50 хиляди души, които ще са починали, до средата на следващата година. От тези 50 000 трябва да извадите тези 10 500, които дотук са починали“, посочи проф. Кунчев за този вариант.

Ако ваксинационният план се изпълнява оптимално в заложените параметри и се ваксинират около 100 -120 хиляди души на месец, епидемията ще свърши до октомври - максимум до края на тази година, подчерта проф. Огнян Кунчев. "Не е до май, не е и до 2024 година“, изтъкна той.

Регистрираните случаи на заразени не са реални, реалните и нерегистрирани са поне три-четири пъти повече, коментира Кунчев и допълни, че това е феномен навсякъде, не само в България.

"Значи около 1 милион ги сложете, говорим грубо. На този 1 милион имаме 10 000 души починали. За да бъдат заразени останалите до 5 милиона, общият брой на починалите при такива без ваксини стратегии са около 50 хиляди души. Това е реалността, няма какво да си затваряме очите", каза професорът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Карат нарочно хората да се ваксинират.Всичко е една голяма икономическа,и политическа лъжа.Боклуциииииии. Сигнализирай за неуместен коментар