Експерт посочи най-страшния щам на коронавируса и разликите във ваксините

Клетките на имунната памет са важни, подчерта проф. Ива Христова 

08.03.2021 | 21:33 Редактор: Тодор Петров

Навършва се точно една година от навлизането на коронавирусната пандемия в България.

"Вече знаем много неща за вируса, бяхме свидетели на уникално бързо натрупване на знания. Вирусът не спира да ни провокира с нови мутации, а ние разработихме ваксина. Това е една постоянно битка кой ще надделее. Вирусът е доста ограничен, надделява човешкият разум, но не трябва да подценяваме способността на вирусите да се променят", заяви зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова в "Денят ON AIR".

Според нея у нас имаме доста добри успехи с овладяването на пандемията. В началото вирусът беше доста ограничен след крутите мерки. Последва есенната вълна, която навсякъде беше доста висока и страшна, припомни тя.

"В момента плавно нарастват случаите и все още са доста по-малко на 100 хил. население, отколкото в други европейски страни. Търси се баланс икономиката да работи и да са здрави хората. Разхлабването на мерките трябва да е свързано с повишено съзнание на хората. Вирусът циркулира по-силно, трябва да се спазват елементарните противоепидемични мерки", заяви проф. Христова пред Bulgaria ON AIR.

Сега е моментът да се отнесем съзнателно, за да не стане прекалено голям натискът върху болниците, убедена е тя.

"Болните с Ковид-19 дълго лежат в болниците", посочи експертът и подчерта, че ако продължаваме с тези темпове, то най-късно до края на март ще запълним капацитета на лечебните заведения.

"Вирусът е тежък, с усложнения и много дълго възстановяване. Почти не познаваме вирус с толкова дълго възстановяване и увреждания. Новите щамове от Бразилия и Южна Африка се разпространяват по-лесно и защитата, която имаме от изходния щам, не ги блокира достатъчно добре", каза проф. Христова.

Няма съотношение между количеството на антителата и новите щамове на коронавируса. Клетките на имунната памет са важни, те остават. Много бързо ще инициират имунен отговор и ще се справим. На това се дължи фактът, че второто заболяване е доста по-леко, стана ясно още от думите ѝ.

Гостът в студиото изтъкна, че нигерийският вариант на коронавируса е най-страшен, но за щастие все още е сравнително ограничен в Европа. Известни са малко над 200 случая, половината от които са във Великобритания и Дания.

"Разпространява се по-лесно, по-дълго се задържа в кръвта, много по-тежко протича. Фармацевтичните компании много бързо могат да реагират на променената РНК. Ако дойде кардинално различен вариант, до месец ще има промяна във ваксините", заяви проф. Христова.

И добави, че от ваксините на Pfzier и Moderna са заделени дозите, за да има втора такава за ваксинираните с една доза българи. Нито един от смъртните случаи не е свързан с ваксинирането, подчерта експертът, според чиито думи ваксината на AstraZeneca също е ефикасна за възрастните хора.

"Ваксината на Janssen е с една игла, тя е доста сходна с AstraZeneca. Pfizer и Moderna също създават имунитет с една игла, но с втората е по-силен и по-продължителен. Sputnik V е подобна на AstraZeneca и Janssen - векторна ваксина. Разликата е, че за руската ваксина все още се водят разговори, не са предали протоколи за верификация", обясни зам.-директорът на НЦЗПБ.

"Китайските ваксини са целоклетъчни - това е класическата схема за създаване на ваксините. Но са със сравнително най-ниска ефикасност и най-високо ниво на странични ефекти", каза за финал проф. Христова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
Петър
преди 3 години
Точно така е! И най- глупавичкият знае, че вирусът е създаден извън Китай, че е биологично оръжие, подготвяно от няколко години. Виждаме също, че не е достатъчно ефективен, което ще рече, че след него има по- добър вирус и дори бактерия. Целта е ясна....много сме. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 4
Пълни глупости
преди 3 години
Някои медици най- накрая се осмелиха да кажат , че Ковид -19 е биологично оръжие. Това си го знаем отдавна. Вероятно са се сетили за Хипократовата клетва , която са дали и че може да се сбъдне това , което тя повелява. Все още обаче не казват , че ваксините също може да са биологично оръжие. Това вече са го правили в концентрационните лагери. Всички държави на планетата заразени с един и същ вирус , по едно и също време! Колко тъпо е измислено. Сигнализирай за неуместен коментар