Каква е вероятността да се заразим с коронавирус на открито?

Значително по-малка е, отколкото в затворено помещение

08.03.2021 | 16:23 Редактор: Тодор Петров
Каква е вероятността да се заразим с коронавирус на открито?

Вероятността да се заразим с коронавирус на открито е значително по-малка, отколкото в затворено помещение. Това се отнася както до първоначалния вариант на вируса, така и до мутациите. Решаваща роля за пренасянето на вируса по въздуха играят аерозолите - микроскопичните капчици, които издишваме. 

"На открито тези капчици са значително по-безопасни, защото навън имаме много по-силна циркулация на въздуха, която ги разрежда и разнася", обяснява Нико Мутерс, ръководител на Института по хигиена и обществено здравеопазване към университетската клиника в Бон.

В позиция на Дружеството за изследване на аерозолите обаче се казва, че особено при масови събирания, при които хората стоят много нагъсто, опасността от зараза не е изключена дори и на открито, предаде DW.

"Ако лицата на хората са непосредствено едни срещу други и те разговарят на висок глас, пеят, крещят или плюят - към опасността от зараза по въздуха се добавя и вероятността от зараза чрез капки от слюнка", казва вирусологът Александър Кекуле в интервю за DW.

При нормални активности на открито - например разминаването с друг човек на улицата - не се крие почти никакъв риск, казва вирусологът. Изследване от Китай потвърждава, че опасността от зараза на открито е много малка. От общо 7324 инфекции, анализирани в рамките на проучването, само една е станала при среща на открито.

На открито опасността от зараза е съвсем минимална дори и при наличието на силен вятър. Разбира се, само ако хората спазват необходимата минимална дистанция. Що се отнася до външната температура - този въпрос не е окончателно проучен.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК