Ваксинационните паспорти

Пакет „Мобилност“ след доклада на ЕК

08.03.2021 | 16:30 Редактор: Таня Харизанова

Ще може ли свободно да се пътува в Европа? В ЕС се обсъжда въвеждането на ваксинационни паспорти или дигитални удостоверения за имунизация. Дебатът сега започва, но до началото на лятото правилата трябва да са готови.

Какви са споровете, неотговорените въпроси и как ще пътуваме през лятото - гост в студиото на предаването "Брюксел 1" е евродепутатът Петър Витанов.

След като миналата седмица лидерите на страните от ЕС се договориха по принцип да уеднаквят стандартите, на които трябва да отговарят бъдещите сертификати за имунизация, тази седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че ще внесе законодателно предложение по въпроса на 17 март в Европейския парламент. Ръководителите на европейските страни ще дебатират по него на своята среща на 25 март. Техническата работа по стандартизирането ще отнеме най-малко три месеца.

Проучване на ЕК показа, че връщането на камионите в страните на регистрация по Пакета „Мобилност“ замърсява въздуха с 3 млн. тона емисии и противоречи на „Зелената сделка“, на която толкова много държи същата тази ЕК.

Как Брюксел ще реши тази абсурдна ситуация и ще преразгледат ли евроинституциите приетото преди месеци транспортно законодателство, което ощетява България? Говорим с евродепутата Андрей Новаков.

Целите интервюта гледайте във видеото!