Над 50 хил. физически лица са поискали безлихвен кредит от държавата

ББР е потвърдила гаранция за 75% от тях

05.03.2021 | 11:16 Редактор: Ралица Братанова
Над 50 хил. физически лица са поискали безлихвен кредит от държавата

По 4 400 лева средно кредит от държавата взимат останалите без препитание заради Ковид кризата. Парите са по програмата за безлихвено кредитиране на физически лица, които са лишени временно от труд и доходи заради пандемията. Общата сума на одобрените заеми от началото на програмата е 164,4 млн. лева. Броят на физическите лица, поискали пари без лихва, е над 50 000, показват актуалните разчети на Банката за развитие.

Но не всички са получили одобрение, ББР е потвърдила гаранции за 37 003 кредита или 75% от всички заявени кредити. Банката няма актуална информация колко не са одобрени и колко очакват такова, тъй като отказ в една банка не е пречка да се кандидатства и в друга банка.

Също така не е изключено кредитоискатели да кандидатстват едновременно в няколко банки, както и да са кандидатствали, респективно да чакат за одобрение от няколко банки, като в общия случай винаги е валидно ограничението за получаване на максимум 6 900 лева от една банка, уточниха от банката.

Програмата за безлихвени кредити за физически лица, пострадали от извънредната ситуация и пандемията Ковид-19, стартира като антикризисна мярка през м. април 2020 г. Минималният гратисен период по кредитите е 6 месеца, а максималният – 24 месеца, пише "Монитор".

Договорените с първите клиенти шестмесечни гратисни периоди вече изтичат, но от ББР нямат информация колко от тях ще започнат да изплащат дълговете си. Гратисният период се определя по споразумение между търговската банка и клиента. Поради втория локдаун редица клиенти са поискали удължаване на първоначално договорен по-къс гратисен период. 

Вчера правителството взе решение за 100 млн. лева допълнителен финансов ресурс в усложнената епидемична обстановка, който да бъде насочен към хората, засегнати от кризата. Промените, според обосновката на ББР, целят да отговорят на продължаващото активно търсене на безлихвени заеми по програмата, тъй като парите вече привършват.

Програмата е насочена към подкрепа на лица на трудов договор и самоосигуряващи се лица, земеделски производители и сезонни работници, които са преустановили дейността си. След внесените последни промени Българската банка за развитие гарантира заеми до 6900 лева и предоставя възможност за кредитиране на граждани, които са били в неплатен отпуск поради пандемията или са безработни заради наложените ограничителни противоепидемични мерки.

Парите от безлихвените кредити не трябва да се използват за погасяване на стари задължения, съветват кредитните консултанти. Въпреки това заемите се теглят масово зa пoгacявaнe нa дpyги зaдължeния пo бaнĸoви ĸpeдити, ĸpeдитни ĸapти и лизинг. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК