От гайди до мотори: Как българите отбелязаха националния ни празник

В Пловдив стотици се включиха в "Поход на свободата"

03.03.2021 | 17:47 Редактор: Искра Ангелова

Навсякъде в страната Денят на Освобождението - Трети март - бе тържествено отбелязан. На много места рев на мотори огласи празничния ден.

С военен ритуал старата столица Велико Търново отбеляза 143-годишнината от Освобождението на България. Бяха положени венци и цветя в знак на признателност към героите, посветили живота си в освободителната борба.

"Чувстваме се горди, на този ден сме се появили като държава или поне сме дали заявка, че можем да бъдем държава. Който не помни историята си, е осъден да я преживее отново", сподели жителка на града.

В Пловдив стотици се включиха в "Поход на свободата". Над 40 доброволци от комитет "Родолюбие", облечени в опълченски униформи и с автентични пушки "крънки", поведоха символичното изкачване до върха на едно от тепетата в града - Бунарджика. 

А празничният Трети март в Благоевград беше отбелязан на две колела. Рокери от града направиха панорамна обиколка с българския трибагреник. По същото време два лъча от ученици и жители се сляха на площад "Македония". 

"Много красив празник, който честваме на тази специална дата за Освобождението на нашта хубава държава", допълни учениката Габриела Анастасова.

В Бургас под звуците на 25 гайди "Българовското шествие" потегли от Морската гара, за да отбележат националния празник. Стотици мощни мотори и автомобили преминаха по централните улици на града и стигнаха до Българово, наричан "Малкият Батак". Там бяха почетени, посечените от турския башибозук 400 християни в храма "Св. Атанасий".

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК