Родолюбци с много силни думи на връх Шипка

Ако го нямаше 3 март, днес България нямаше да я има, категорични са те

03.03.2021 | 08:44 Редактор: Тодор Петров

Десетки родолюбци и тази година на 3 март се изкачиха до паметника на връх Шипка, пазен от почетен караул.

"Закърмен съм с българското, родолюбец съм. Искам да показвам на хората за какво са се борили нашите предци. Разочарован съм, че има толкова малко българи на този ден. Не ме притеснява Ковид-19. Щом съм дошъл тук, значи ми е вътре в сърцето", сподели един от родолюбците пред екипа на Bulgaria ON AIR.

74-годишен мъж с носия на своя прапрадядо от Пиринския край е на връх Шипка на всеки 3 март. 

"Ако го нямаше 3 март, днес България нямаше да я има. Тя нямаше да бъде и в Европейския съюз. Тук сме да поднесем цветя на този величествен паметник, да се поклоним и да отдадем почит. На този връх е решена съдбата на България, решена е Руско-турската освободителна война, започва преломният момент", разказа той в специалния ефир на "България сутрин" за 3 март

"В последно време много историци започнаха да се нагласят според конюнктурата. Не трябва да приклякаме на този и на онзи, а да видим онези личности, които са лични свидетели на тази история - те са истинските. Така както Вазов е писал много истини. Така както Захари Стоянов е писал в своите "Записки по българските въстания". Много истини след това се преиначават. Да живее България!", каза още 74-годишния родолюбец.

Друг мъж, изкачил се до паметника на Шипка, подчерта пред екипа ни, че днес празнуваме 143 години от освобождението на България от турско робство. 

"На политиците ще кажа: Ако не беше този връх, нямаше да я има България! Няма сопа, която да избие Русия от сърцето на българина", настоя той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 3 години
Да махат незабавно този нищо не казващ надпис на "народното" събрание (съединениети прави силата) и да сложат Родината или Смърт Сигнализирай за неуместен коментар