Първото освободено село е Царевец, където пазят реликва от 144 години

В Свищовско мемориали, църкви и реликви съхраняват вечен спомена за героичната саможертва

03.03.2021 | 08:54 Редактор: Юлия Христова

Отбелязваме 143 години от подписването на Санстефанския мирен договор между Русия и Османската империя, с който се слага край на петвековното турско робство. На 3 март 1878 година България се завръща като автономна държава на картата на Европа.

В Свищовско мемориали, църкви и реликви пазят вечен спомена за героичната саможертва. 

Първите селища от поробена България, освободени през юни 1877 година от руските войски, са именно в Свищовско. 

"Тогава, в нощта на 26.02 срещу 27.02, руската армия провежда един от най-блестящите военни десанти в света, като щурмува български бряг по река Дунав, разгромява турския лагер, разположен в близост до Свищов и го освобождава. Така Свищов получава привилегията пръв да посрещне свободата и завинаги в историята да остане като първия освободен град", разказа Росен Маринов от Община Свищов.

Първото освободено село е Царевец. Ценна реликва отпреди 144 години се пази в кметството на селото. 

"Село Царевец е първото българско село, което се споменава в историческите документи на Руско-турската освободителна война. Отрядът на щабскапитан Фок стъпва първи на българския бряг. Потвърждение за това е свещеното евангелие от щабскапитан Фок, което е подарено на жителите на село Царевец. То е намерено в църквата "Света Троица”. Самото евангелие е с обков, което има огромна историческа стойност, като реликва е много ценно", заяви кметът на село Царевец Марин Любенов.

В първия освободен град обаче днес не всички жители се чувстват свободни. 

На днешния ден хората от Свищовско ще поднесат цветя на признателност на братски могили и паметници, които пазят спомена за героични боеве.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК